Comuniune si Speranta, mesajul Sfântului Parinte din prima zi a vizitei în Lituania

25 de ani se împlinesc de când un Suveran Pontif nu a mai vizitat tarile baltice. O buna ocazie de a aduce un omagiu celor ce au suferit pentru credinta, dupa cum explica directorul Salii de Presa al Sfântului Scaun, Greg Burke. Între 22 si 25 septembrie Papa Francisc realizeaza o calatorie apostolica în Lituania, Letonia si Estonia. Desi cele trei tari au fost întotdeauna asociate ca fiind tari-surori, din punct de vedere confesional situatia este alta, tinând cont ca în Lituania 77% din populatia tarii este catolica, în timp ce Estonia este prima tara secularizata la nivel mondial, raportat la numarul populatiei acesteia, respectiv un procent de 75% din populatie este atee. Aceasta vizita este într-adevar o provocare pentru Sfântul Parinte, vizita ce se înscrie în programul papei orientat spre periferia lumii catolice.
Speranta pentru Lituania libera
Daca în urma cu 25 de ani, Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea avea sa aduca în Lituania mesajul libertatii într-o societate care avea speranta si credinta, de data aceasta lucrurile sunt invers proportionale. Vizita papei transmite simbolic mesajul sperantei pentru o societate libera.
Prima oprire a Sfântului Parinte a avut loc la Palatul Prezidential unde a fost întâmpinat de presedintele tarii Dalia Grybauskaite. La ora 12:10 a intrat în Sala Alba a Palatului Prezidential, acompaniat de presedintele republicii, dar si de secretarul de stat Pietro Parolin si directorul Salii de Presa a Sfântului Scaun, Greg Burke. Dupa ce a primit cadourile oferite de seful statului, papa a fost întâmpinat, la orele 12:30, în piata din fata palatului prezidential de aproximativ 2000 de persoane, printre care numarându-se aproximativ 400 de oficiali, oameni politici, sefi de misiuni diplomatice si reprezentanti de asociatii sau ONG-uri. În mesajul sau a transmis mai întâi salutul sau poporului lituanian care s-a dovedit a fi, precum zicea papa Ioan Paul al II-lea în urma cu 25 de ani ,,un martor silentios al unei iubiri pasionale pentru libertatea religioasa.” În discursul sau, suveranul pontif a punctat cei 100 de ani de independenta a statului lituanian, precum si importanta recuperarii memoriei trecutului pentru provocarile prezentului si viitorului.
,,Ospitalitate, deschidere, toleranta, solidaritate” acestea sunt atributele oferite de Sfântul Parinte poporului lituanian, o ospitalitate care a reusit sa traverseze inclusiv granitele totalitarismelor în secolul XX, o ,,ospitalitate îndreptata catre diferente”, reprezentând inclusiv azi un model de buna practica si deschidere în rândul statelor Uniunii Europene. În finalul discursului, papa a asigurat seful statului de sustinerea Bisericii Catolice, pentru ca Lituania sa îsi îndeplineasca vocatia de a fi tara-punte catre comuniune si speranta. ,,Comuniune si speranta” sunt cuvintele-cheie ce subliniaza importanta tarii în misiunea evanghelica pe care o are, în relatiile cu natiunile-surori Lituania, dar mai cu seama Estonia.
Întâlnire cu tinerii lituanieni
Dupa vizita la Poarta Aurorei unde Sfântul Parinte s-a rugat împreuna cu pelerinii la icoana Fecioarei Divinei Milostiviri, a urmat întâlnirea cu tinerii din Piata Catedralei. În jur de aproximativ 30.000 de tineri au fost prezenti pentru a-l saluta pe Sfântul Parinte si a-i ura bun venit printr-un spectacol de muzica si dans contemporan. Cuvântul papei a fost unul destul de simplu, dar în acelasi timp profund, acesta facând referire la faptul ca viata fiecarui dintre noi nu este o ,,opera de arta” ci este o realitate care trebuie traita si acceptata. Accentul în discurs a fost pus pe libertatea colectiva, si nu cea individuala, Sfântul Parinte subliniind ideea de unitate si colectivitate într-o societate îndreptata spre egocentrism si individualism.
Duminica, Sfântul Parinte se va afla în Kaunas, unde va celebra Sfânta Liturghie, urmând ca în a doua parte a zilei sa revina în Vilnius pentru a vizita ghetoul si Muzeul Ocupatiei si al Luptei pentru Libertate.