Încă din 2018 Asociația Renovabis a început să practice anual un pelerinaj în România și Ungaria. În Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea au ajuns în acest an pe 1 mai 2019.

Programul pelerinajului a început la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului”, unde pelerinii germani au venit de la Episcopia Romano-Catolică de Oradea, însoțiți de Excelența Sa Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea, sub coordonarea Directorului Renovabis, Pater Christian Hartl, și a Domnului Jürgen August Schreiber. Preluarea și primirea grupului de pelerini a avut loc la Biserica Franciscană „Maica Domnului”, declarată de PS Virgil Bercea Sanctuar Eparhial.

Oaspetții au fost primiți de pr. Mihai Vătămănelu OFMConv, Vicar General, pr. Vicar cu Preoții, Antoniu Chifor, și Subdiaconul Mag. Eugen Andrei Ioan Clintoc, Responsabil Proiecte în cadrul EGCO, care a asigurat pe tot parcursul programului traducerea din limba germană în limba română. După o scurtă prezentare a Sanctuarului Eparhial și o descriere a istoriei acestui loc, a avut loc o scurtă rugăciune comunitară, urmată de vizitarea Conventului Franciscan.

Și aici vizita s-a încheiat tot cu o rugăciune, atât în limba română cât și în limba germană, desfășurată în Capela Conventului. Următorul popas al pelerinilor a fost la Casa Frențiu. Pr. Olimpiu Todorean, Director Caritas Eparhial Oradea, a prezentat acest loc pelerinilor, care au servit apoi prânz împreună cu locuitorii Casei.

Programul din după-amiaza zilei de 1 mai a.c., a cuprins vizita centrului istoric al Municipiului Oradea, în cadrul căruia pelerinii germani au vizitat și Complexul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, cu toate instituțiile sale: Corpul unde se formează seminariștii, Departamentul Greco-Catolic, Internatele pentru studenți și studente, eleve și elevi, sălile de curs, curtea, Biserica Parohială Olosig, Capela „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan”.

Pelerinii s-au îndreptat apoi spre zona centrală a orașului, Piața Unirii, admirând pe parcurs: Palatul Justiției, Consiliul Local, Banca Națională Română, Baroul Avocaților, Muzeul Ady Endre.

Ajungând pe Strada Republicii au fost încântați de edificiile renovate atât de frumos, în mai puțin de un an. În Piața Regele Ferdinand au fost prezentate clădiri reprezentative precum: Teatrul de Stat sau casele de epocă denumite după numele celor care le-au finanțat spre a fi edificate. De netrecut cu vederea, în Piața Unirii au fost: Palatul Vulturul Negru, Palatul Episcopal Greco-Catolic, Primăria, Sinagoga Neologă și Ortodoxă.

Pelerinii germani au dorit să viziteze și câteva biserici. Printre cele cărora le-au trecut pragul se numără: Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, Biserica Ortodoxă cu Lună, din centrul Oradiei. Oaspeții au ajuns apoi la Liceul Greco-Catolic „Iuliu-Maniu”. Au fost ghizi pentru oaspeții germani: pr. Mihai Vătămănelu OFMConv, Vicar General, pr. Vicar cu Preoții Antoniu Chifor, subdiacon Magister Eugen Andrei Ioan Clintoc.

După vizitarea centrului istoric al Municipiului Oradea a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii în Biserica Parohială Olosig. Înainte de celebrarea Oficiului Divin a avut loc o prezentare scurtă a Liturghiei Bizantine, ținută de pr. Paroh Eduard Fischer, făcând o comparație cu Sfânta Liturghie de Rit Latin Romano-Catolic. Liturghia a fost celebrată de pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, OFMConv, împreună cu pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții, Pater Christian Hartl, Director General al Asociației Renovabis, Pr. Paroh Eduard Fischer, Parohia Olosig, Pr. Anton Vasile Cioba – Rector al Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Toate ecteniile, Lectura din Faptele Apostolilor și Evanghelia, au fost recitate în limba germană.

După Oficiul Divin oaspeții și gazdele au luat împreună cina festivă, la Restaurantul Ciuperca. Aici a fost organizată de Biroul Pastoral pentru Laici în colaborarea cu Liceul Greco-Catolic, o seară artistică susținută de tinerii artiști ai Liceului și ai departamentului Cultural-Artistic EGCO, la care a participat Excelența Sa Böcskei László – Episcopul Romano-Catolic de Oradea și Arhiepiscopul Dr. Heiner Koch – Arhiepiscop de Berlin.

Pe tot parcursul zilei a fost scoasă în evidență importanța acestui pelerinaj ca vizită a Asociației Renovabis, organizație care susține financiar, organizatoric și spiritual Biserica Română Unită din România, aducându-li-se mulțumire din partea conducerii Eparhiei de Oradea pentru tot ceea ce fac pentru noi.

Subdiacon Magister Eugen Andrei Ioan Clintoc