Papa Francisc a început duminică, 5 mai 2019, o călătorie apostolică de două zile în Bulgaria sub motto-ul Pacem in terris – „Pace pe pământ!”. Marți, 7 mai a.c., Pontiful merge de la Sofia la Skopje pentru o călătorie apostolică de o zi în Macedonia de Nord.

„Pacem in terris” – „Pace pe pământ”: sub acest generic, papa Francisc se află î aceste zile într-o călătorie apostolică de două zile în Bulgaria. Motto-ul călătoriei se inspiră din patrimoniul spiritual al predecesorului său, Sfântul Ioan XXIII, care înainte de a promulga enciclica cu acest titlu, a fost mai întâi vizitator apostolic (din 1925) și apoi primul delegat apostolic la Sofia (1931-1934).

Papa Francisc pășește, în mod ideal, și pe urmele Sfântului Ioan Paul II, care a efectuat o călătorie apostolică în Bulgaria în 23-26 mai 2002. Referința la cei doi predecesori ai săi, care se bucură de o largă popularitate în memoria colectivă a poporului bulgar, a fost menționată de papa Francisc și în mesajul video pe care l-a transmis cu două zile înainte de sosirea sa la Sofia.

Sfântul Părinte a plecat duminică, 5 mai 2019, la ora 7.30 de pe aeroportul Roma – Fiumicino cu direcția Sofia, unde a ajuns cu câteva minute înainte de ora locală 10.00. După primirea oficială de pe aeroport, unde a fost întâmpinat de premierul bulgar Boyko Borisov, papa Francisc a mers cu automobilul la Palatul Prezidențial pentru vizita de curtoazie la președintele Rumen Radev. Tot aici, la 11.30, pontiful a adresat un discurs autorităților țării, reprezentanților societății civile și membrilor Corpului Diplomatic.

Pentru redacția română Vatican News, Anca Mărtinaș Giulimondi:

«Sunt bucuros să mă aflu în Bulgaria, loc de întâlnire între numeroase culturi şi civilizaţii, punte dintre Europa de Est şi cea de Sud, poartă deschisă spre Orientul Apropiat; un ţinut în care se adâncesc  antice rădăcini creştine, care alimentează vocaţia de a favoriza întâlnirea atât la nivelul regiunii cât şi la nivelul comunităţii internaţionale. Aici, diversitatea – în spiritul respectului faţă de particularităţile specifice – este văzută ca fiind o oportunitate, o resursă şi nu ca pe un motiv de contrast.» Cu aceste cuvinte s-a adresat pontiful la întâlnirea cu autorităţile din Bulgaria şi, mulţumind pentru invitaţia de a vizita ţara, a amintit că, prin prezenţa sa, doreşte să-i întărească în credinţă pe membrii Bisericii Catolice şi să-i încurajeze în parcursul zilnic al vieţii şi mărturiei creştine.

«Prezenta vizită doreşte să se conecteze, în mod ideal, cu cea efectuată de sfântul Ioan Paul al II-lea în mai 2000 şi are loc în amintirea plină de gratitudine a prezenţei la Sofia, pentru circa un deceniu, a Mons. Angelo Giuseppe Roncali, pe atunci delegat apostolic», a spus pontiful, evocând figura papei Ioan al XXIII-lea care a păstrat mereu în inimă „sentimente de gratitudine şi de profundă stimă” pentru Bulgaria.

«Sfântul Ioan al XXIII-lea»  –  a continuat – «a muncit neobosit pentru a promova fraterna colaborare dintre toţi creştinii şi, prin Conciliul Vatican al II-lea, convocat şi prezidat de el în prima fază, a dat un mare impuls şi incisivitate dezvoltării raporturilor ecumenice».

Papa Francisc: «Pe urmele acestor providenţiale evenimente, cu începere din 1986 – aşadar, deja de cincizeci de ani – o delegaţie oficială bulgară, alcătuită din cele mai înalte autorităţi civile şi ecleziastice, face în fiecare an o vizită în Vatican, cu ocazia sărbătorii sfinţilor Ciril şi Metodiu. Aceştia au evanghelizat popoarele slave şi au fost la originea dezvoltării limbii şi culturii lor şi mai ales la baza unor abundente şi de durată roade ale mărturiei creştine şi ale sfinţeniei.»

După întâlnirea cu autoritățile de la Palatul Prezidențial, papa Francisc merge în vizită la patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare și, succesiv, face o rugăciune, în tăcere, la tronul Sfinților Ciril și Metodiu din catedrala ortodoxă Sf. Alexander Nevski. Câteva minute mai târziu, papa iese în fața catedralei și recită antifonul marian pascal Regina Coeli – „Bucură-te, Regina Cerului”. Prima zi a călătoriei apostolice în Bulgaria se încheie cu Sf. Liturghie prezidată de papa Francisc în Piața „Knyaz Alexander I” din Sofia.

Vatican News– A. Dancă