Parastas în memoria foștilor deținuți politic

Martirii români care s-au jertfit în anii comunismului pentru idealul de dreptate și adevăr au fost, sâmbătă, 9 martie 2019, comemorați de către foștii colegi de celule, familiile lor, dar și alți orădeni veniți la parastasul de pomenire.

Biserica „Sfânta Treime” din Parcul Traian s-a umplut, sâmbătă dimineața, de foști deținuți politic, familiile acestora, de tinerii de la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, însoţiţi de rectorul pr. Anton Cioba, de membrii Clubului Monarhiștilor – Filiala Bihor, dar și de numeroși orădeni veniți să aprindă o lumânare pentru sufletele martirilor închisorilor comuniste. Lor li s-a alăturat și senatorul liberal, Cornel Popa, păstrând tradiția de 9 martie. În fiecare an, în această zi, când se prăznuiesc cei 40 de mucenici din Sevastia, se sărbătorește și Ziua Foștilor Deținuți Politic din România, asemuiți prin martirajul lor cu cei 40 de soldați omorâți pentru credință. Organizatorii evenimentului, Asociația Foștilor Deținuți Politic – Filiala Bihor și Asociația „Cei 40 de Mucenici”, au pregătit un parastas în memoria celor trecuți la cele veșnice, iar slujba de pomenire a fost oficiată de către părintele paroh Emilian Susan. „Ne aflăm la ceas de rugăciune când biserica noastră sărbătorește pe sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Ne aflăm cu două zile înainte de începerea marelui post și această perioadă socotim că este o perioadă binecuvântată pentru fiecare dintre noi, nu numai pentru a ne aminti de cei dragi nouă prin rugăciune, ci și pentru fiecare dinte noi, călători în această viață. Prin credință, prin iubire, prin speranță, cele trei virtuți creștine îmbrăcate de milostenie și rugăciune, urcăm duhovnicește treaptă cu treaptă spre mântuirea noastră”, a arătat părintele Emilian Susan. Acesta a subliniat că este de datoria urmașilor să își pomenească martirii, păstrându-se astfel, vie amintirea sacrificiului lor.

Aducere aminte

Potrivit evidenţelor Securităţii au fost arestate, în regimul comunist, 91.333 persoane, evident numărul victimelor e mult mai mare. În prezent, mai sunt în viaţă mai puţin de o mie de foşti deţinuţi politici, conform informaţiei oferite. Anul trecut, printre cei care ne-au părăsit s-a aflat și părintele Nicolae Bordașiu, ultimul dintre membrii Rugului Aprins. Nicolae Bordașiu s-a născut pe data de 22 mai 1924, în localitatea Săbolciu, județul Bihor, în familia preotului și învățătorului Gheorghe Bordașiu și a Mariei Mangra, nepoată de văr a Mitropolitului Vasile Mangra din Sibiu. După venirea comuniștilor, studentul la Teologie, Nicolae Bordașiu, intră în vizorul Securității, dar aflând că urmează să fie arestat, reușește să fugă, și stă ascuns timp de șapte ani, în zona Husasău de Criș, la rude. Fiu duhovnicesc al lui Arsenie Boca, acesta din urmă vine la Săbolciu, pentru a se interesa de starea fugarului. Nicolae Bordașiu a fost, în final, descoperit, arestat și următorii nouă ani îi petrece în cele mai grele închisori din Gulagul românesc. A fost pus în libertate prin efectul decretelor de grațiere în ziua de 26 iunie 1964. În februarie 1969, cu sprijinul Patriarhului Justin și a Mitropolitului Corneanu a fost numit profesor la Seminarul Teologic Ortodox din București, respectiv pe 30 noiembrie 1969 a fost și hirotonit preot. A slujit la Biserica Sfântu Silvestru din București, până anul trecut, când pe 9 noiembrie 2018, a trecut la cele veșnice. De asemenea, anul trecut ne-au mai părăsit, Ioan Brazdă, arestat în Organizația G4, Kelemen Bela, care a executat 14 ani de temniță grea, dar și Florica Pandrea, deportată pe o perioadă de șapte ani, cu întreaga familie în timpul răscoalelor țărănești din 1949.

După slujba de pomenire, cei prezenți au ieșit în Parcul Traian la Troița închinată foștilor deținuți politic, unde părintele Emilian Susan, iar apoi tinerii de la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, împreună cu rectorul pr. Anton Cioba, au spus fiecare câte o rugăciune. De asemenea, au fost depuse jerbe de flori și lumânări de către cei prezenți la manifestare.

Cristina Liana PUȘCAȘ
vicepreședintele Asociației „Cei 40 de Mucenici”