Din cele mai vechi timpuri FEMEIA a fost motiv de etalare a sentimentelor și admiraţiilor în multe lucrări ale literaturii universale și naţionale, dar și în cele mai frumoase compoziţii muzicale, celebre picturi, sculpturi sau chiar artă fotografică. Privită din unghiuri astrale, femeia, poate fi înconjurată de o „aură”. Ea merită să o poarte, pentru că este creată să fie frumoasă, atrăgătoare, tandră, trebuie să radieze de  voioșie, să aibă un comportament blând, înţelegător, să ştie să ocrotească, să dăruiască, să ofere dragoste și iubire.

În cadrul proiectului «Cetăţeni activi la puterea a treia», s-a desfășurat pe 8 martie a.c., la Casa Frenţiu din Oradea, un moment festiv sub genericul „Pentru voi cu dragoste, un cântec si o floare”. Inițiativa a dorit să ofere beneficiarilor și vizitatorilor centrului rezidențial pentru vârstnici, un moment de poezie, cântec și dăruire cu prilejul Zilei Internaționale a femeii din acest an.

Pacea şi liniştea sufletelor, dar mai ales bucuria întâlnirii cu persoanele care locuiesc aici, au adus un farmec deosebit, o deschidere spre dialog, spre destăinuiri, spre poveşti nemuritoare păzite într-un colţ special, al inimii. O inimă care a dăruit și mai dăruiește dragoste prin gânduri de ocrotire ale membrilor familiei creștine.

Repertoriul oferit de prof. Fluieraş Ioan, dirijor al Corului „General Traian Moșoiu” a cuprins cântece dedicate mamei, cântece de petrecere și melodii populare dedicate frumuseţii femeii de la ţară.

Programul artistic a cuprins de asemenea un moment poetic, prin recitarea de poezii din volumele poeţilor consacrați din județul Bihor, precum: Ioana Precup, prof. Aurel Horgoș, Leontina Costruţ, prof. Maria Elvira Vancea. Poeziile recitate au readus în centrul atenției un elogiu duios femeii - mamă, soţie, bunică și străbunică - ale cărei contribuţii în viaţa familială a fost și este de neînlocuit. În sarcina acesteia revin nașterea, creşterea și educarea copiilor, îndeletnicirile de soţie, dar și serviciul de salariată.

Au fost recitate deopotrivă poezii ale poetului Vasile Alecsandri, de către Aneta Cozma, din volumul de poeziile al lui Heteș Pașcu, de Pașcu Maricica Muţ, precum și opere lirice ale Mariei Mihaela Dindelegan, de către prof. Doina Iliescu.

La final, promotoarea inițiativei a oferit tuturor celor prezenți la eveniment felicitări, pliante și ornamente realizate de elevii participanţi la tabăra „Ceata lui Pițigoi”, sub îndrumarea prof. Ecaterina Grecu, director al taberei din „Orăşelul Copiilor” (Oradea).

La momentul întrebărilor libere adresate locatarilor Casei Frențiu din Oradea, răspunsurile exprimate au destăinuit aprecierea pentru o astfel de inițiativă, bucuria sădită în sufletele celor prezenți și dorinţa de a reveni cât mai des cu activităţi antrenante și aşteptate cu mult drag de către cei care se bucură în centrul pentru vârstnici construit de Caritas Eparhial Oradea de casa unei bătrâneți înțelepte, senine și respectate.

Miorița Săteanu