„În perioada 9-10 Aprilie 2011 parintele spiritual al Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea, Andrei Borzasi, a organizat, alaturi de profesorii Serban Bene, Alina Pascondea si Alexandra Calamar, o excursie la Arieseni pentru elevii institutiei. Excursia a avut ca scop principal cunoasterea mediului înconjurator, socializarea între membrii grupului si munca în echipa.
S-a pornit cu autocarul sâmbata dimineata la ora 8.00, iar cazarea a avut loc în jurul orei 10.30 la Cabana Miramonte, vis a vis de pârtia de schi de la Vârtop. Tot în aceeasi zi s-a realizat primul obiectiv turistic si anume vizitarea Groapei Ruginoase „o rana sapata în trupul muntelui Tapu – o ciudatenie a naturii”. Privita de la departare pare un veritabil canion rosu ivit într-o vale, în pântecul verde al Muntilor Apuseni. Seara la întoarcere cabana ne-a asteptat plina de caldura. Desigur jocurile, relaxarea si glumele nu au lipsit nici un moment. Stingerea a fost propusa la ora 23.00 însa cine a mai dorit în liniste se putea uita la televizor sau sa vorbeasca cu ceilalti prieteni „care nu aveau somn”.
Duminica, a doua zi dimineata am savârsit Sfânta Liturghie, dupa care am pornit cu totii spre „Cascada Vârciorog”. Ea este situata în perimetrul comunei Arieseni în apropiere de localitatea Vanvucesti, la o altitudine de 1090 m. Un drum forestier de circa 4 km ne conduce la cascada Vârciorog de la drumul national 75, unde exista si un indicator. Pe tot drumul, de-a lungul vai Vârciorog (afluent al râului Alb), suntem însotiti de marcajul cu punct galben care duce la cascada. Cascada are o înaltime de 15 metri, fiind de o frumusete deosebita. În apropiere exista si o veche galerie de mina parasita.
Ne-am întors dupa masa la cabana, unde am servit prânzul, dupa care ne-am „îmbarcat” cu totii pentru a ne întoarce acasa. Au fost niste zile cu adevarat minunate pe care cu siguranta peste ani si ani ni le vom aminti cu nostalgie si cu placere în discutiile noastre.