La 280 de ani de la întemeierea orașului Blaj și la 250 de ani de la moartea întemeietorului său, episcopul greco-catolic Ion Inocențiu Micu-Klein, a fost realizat un film despre cel mai important centru cultural românesc, ridicat în 2018 la rangul de oraș episcopal. Filmul documentar a fost realizat de teologul şi istoricul creştinismului timpuriu, Cristian Bădiliţă, căruia i s-au alăturat Cristina Andrei şi Adrian Bodonea-Florea de la Televiziunea Română. Pe 30 decembrie a.c. a fost difuzată prima sa parte, în cadrul emisiunii Universul Credinței, pe postul național de televiziune, episod care poate fi urmărit și aici:

A doua parte a filmului este prevăzută în cadrul aceleași emisiuni de pe TVR 1, la finalul lunii ianuarie 2019, la o dată care va fi anunțată. Tot în viitorul apropiat, ne vom putea bucura și de vastul album Geniul greco-românesc, realizat prin aportul aceluiași teolog Cristian Bădiliță, care la finalul acestui an Centenar ne transmite, într-un scurt mesaj, aceasta:

„Anul 2018 a fost pentru mine, anul greco-catolic prin excelență. L-am început cu versiunea modernizată, prima versiune clară, a Țiganiadei, l-am continuat cu expoziția Semnul lui Iona dedicată episcopilor greco-catolici martiri, cu al doilea volum despre Țiganada, Viziunile lui Parpanghel și l-am încheiat cu predarea Geniulului greco-românesc [pentru tipărire], și cu filmul dedicat Blajului greco-catolic, realizat la umbra acestuia”.

Despre toate aceste realizări, veți putea afla mai multe într-un material viitor, de la istoricul creștinismului timpuriu, Cristian Bădiliță. Până atunci, vă dorim împreună cu dumnealui, să aveți parte de „(re)vizionare plăcută și un An Nou bogat în cultură!”.