„1 Decembrie” a fost zi de sărbătoare în acest an și la Beiuș, unde a fost marcat Centenarul Marii Uniri printr-un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Beiuș. La eveniment a luat parte și comunitatea greco-catolică a locului.
Momentele principale ale festivității au cuprins: sfințirea plăcii comemorative de pe clădirea Primăriei, care poartă numele delegaților beiușeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia în 1918, reprezentanți care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România; slujba Tedeum și comemorarea eroilor Marii Uniri; sfințirea unei plăci comemorative așezată pe Sala de sport a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, școală fondată de episcopul greco-catolic Samuil Vulcan în anul 1828, care atestă desfășurarea concomitentă cu evenimentele de la Alba-Iulia din 1918 a unei ședințe festive ținută de prof. dr. Constantin Pavel la Beiuș; un program artistic susținut de elevii Colegiului Național „Samuil Vulcan”, Corul unit „Ioan Bușiția” și „Armonia” a Bisericii Greco-Catolice „Sfinții Trei Ierarhi”, copiii grupului „Muguri și mlădițe de tezaur” ai Bisericii Ortodoxe „Sfântul Dumitru” și cunoscutul interpret Ducu Bertzi. Nu în ultimul rând, au fost depuse coroane la statuia eroilor beiușeni: dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș.
Biserica Greco-Catolică locală a participat activ la inițiativă, atât în prezent, cât și în 1918. Persoana marcantă a acestui arc unitiv a fost protopopul greco-catolic de Beiuș, dr. pr. Valeriu Hetco (1913-1948, + 1959). Conștient de importanța activităților pastorale și culturale, respectiv de rolul activ în pregătirea poporului român pentru Marea Unire, protopopul p. Zima Zorel a început demersurile oficiale pentru recunoașterea oficială a meritelor acestui distins cleric greco-catolic, propunându-l Consiliului Local pentru decernarea titlului de Cetățean de Onoare al orașului Beiuș. Astfel, în cadrul ședinței festive din 1 Decembrie a.c., părintele Hetco a primit post-mortem Cetățenia de onoare, înmânată strănepotului său, Valentin Lungu. Un discurs elogiativ emoționat a fost susținut de nepoata protopopului Hetco, Lucia Lungu: „Suntem onorați, noi, urmașii protopopului greco-catolic dr. VALERIU HETCO, să fim în mijlocul dumneavoastră, aici, în Beiușul atât de drag nouă, astăzi – 1 Decembrie 2018 – când omagiem Centenarul momentului înălțător al Actului Marii Uniri”. Părintele Zorel a mulțumit consilierilor locali conferirea acestui titlul predecesorului său subliniind faptul că acest titlu este, de asemenea, o recunoaștere al aportului major al Bisericii Greco-Catolice la Marea Unire. Amintind relația ecumenică, chiar amicală, dintre protopopul Hetco și omologul acestuia, protopopul ortodox p. Petru E. Papp, părintele Zorel și-a exprimat dorința de a depune împreună cu omologul său o coroană la monument, fapt însă neîmplinit.
Evenimentul s-a încheiat prin omagierea eroilor care au luptat pentru Unire și au păstrat-o între granițele identității și integrității naționale, cu o paradă a forțelor militare, de ordine și de protecție din Beiuș, sub aplauzele cetățenilor prezenți.