„Duminica, 31 Martie 2013, în biserica greco-catolica „Sfânta Treime” din Simleu Silvaniei, a avut loc un eveniment cultural-religios pentru marcarea celor 70 de ani de la înfiintarea primului cor bisericesc cult din Ardeal.
Evenimentul a fost inaugurat cu un moment de rugaciune condus de catre P.S. Dr. Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Române Unite, Greco-Catolice de Oradea, iar apoi corul Te laudamus a interpretat piesele: Bine ati venit (Nicolae Lungu), Imn (L. van Beethoven) si Te Deum Laudamus (Marius Cuteanu).
Evenimentul a continuat cu câteva cuvinte din partea: dl. ing. Ioan Chioran – actualul dirijor si membru al corului Te laudamus înca din anul 1990; dr. Marin Pop – cercetator la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau; Daniel Sauca – director al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj; dl. Septimiu Catalin Turcas – primarul orasului Simleu Silvaniei; domnii Lucian Bode si Adrian-Miroslav Merka – deputati în Parlamentul României.
Aniversarea a fost onorata de participarea coralei „Magnificat” a catedralei greco-catolice „Schimbarea la Fata” din Cluj-Napoca, dirijata de Prof. Univ. Dr. Alexandru Suciu, ginerele Maestrului Marius Cuteanu, alaturi de solisti ai Filarmonicii din Cluj-Napoca.
La final, fostii si actualii membri ai corului au primit câte o diploma din partea d-lui ing. Ioan Chioran ca aducere aminte a acestui ceas aniversar, dar si ca întarire pentru munca ce le sta înainte în pregatirea centenarului.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Directia Judeteana pentru Cultura Salaj, Arhivele Nationale filiala Salaj, Episcopia Greco-Catolica Oradea, Primaria Orasului Simleu Silvaniei.
Repere istorice
Corul a fost înfiintat de catre profesorul Marius Cuteanu, fiul preotului greco-catolic Virgil Cuteanu, odata cu sosirea dânsului în toamna târzie a anului 1942, la Simleu Silvaniei. Asa cum profesorul aminteste, în jurul dânsului s-a adunat intelectualitatea orasului, dar si oameni dornici de a da ceva pentru Biserica lor, astfel ca numarul coristilor a ajuns la 40 de persoane într-un timp foarte scurt. De asemenea, acestia participau aproape zilnic la repetitiile care se tineau si care nu de putine ori durau pâna târziu în noapte.
Prima reprezentare a avut loc la data de 25 Martie 1943, când la sarbatoarea Buneivestiri, corul pe patru voci a animat Sfânta Liturghie. „Acea sfânta zi a ramas în gândul si în sufletele coristilor pentru totdeauna, motiv în plus pentru a o aniversa cu bucurie […], caci de atunci au trecut 70 de ani cu zbuciumate întâmplari”, aminteste fondatorul corului.
Cel care a pus bazele acestui cor, maestrul Marius Cuteanu, la venerabila vârsta de 95 de ani îsi desfasoara înca activitatea componistica cu mare elan în municipiul Cluj-Napoca, pregatind si traind cu mare emotie evenimentele organizate cu aceasta ocazie, având înca o memorie activa a evenimentelor trecute.
Fie ca Bunul Dumnezeu sa le daruiasca tuturor ani multi în cântarea sacra!
Vivat! Crescat! Floreat!