,,Îmi iubesc aproapele când atitudinea mea nu perturbă viața comunității din care fec parte, când principiile mele corecte ajută ca legăturile dintre oameni să fie frumoase și durabile”

              În cea de-a şaptea zi a  Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, salutul şi mesajul de învăţătură vine din partea Bisericii Unitariene.  Mulţumim părintelui paroh Kardos Jozsef pentru mesajul plin de înţelepciune şi pentru sfaturile utile.

              Părintele s-a referit la modul de a interacţiona cu aproapele, astfel încât să putem exprima iubirea Lui Dumnezeu. ,,Oamenii nu ar trebui abordaţi prin prisma prejudecăţilor. Dar cum pot iubi pe toată lumea ? Dacă sunt sincer cu mine însumi, îmi dau seama că nu  pot iubi pe toată lumea. Cu persoanele care  nu-mi sunt foarte apropiate, simt că nu pot îndeplini această cerință. Dar cine este aproapele meu ?… Răspunsul îl primim prin pilda samariteanului milostiv, și atunci aș putea să mă întreb cum m-aș fi comportat eu întâlnind acel om bătut, jefuit și pe jumătate mort? Acest bărbat i-a întâlnit pe trei dintre semenii săi. Primele două întâlniri au fost lipsite de iubire și bunăvoință, însă cea de-a treia întâlnire i-a adus rodul umanității”.

              Isus nu ne cere un comportament artificial, nu ne cere să afișăm sentimente false față de semenii noștri. În schimb, asemenea samariteanului milostiv, să nu lăsăm în voia sorții o persoană fără speranță.

              Cu alte cuvinte,,, Isus ne cere să trăim zilnic după niște principii corecte ale dreptății și ale omeniei, care pot fi aplicate tuturor oamenilor, fie că sunt persoane din familiile noastre, fie că sunt persoane total necunoscute”.

              Iată câteva dintre principiile pe care părintele ne-a sfătuit să le aplicăm în fiecare zi, fiindcă tocmai prin alegerile pe care le facem în viața noastră putem mărturisi iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele: să nu invidiem succesul nimănui, să nu proclamăm propria măreție lăudându-ne cu realizările noastre, să nu încercăm să minimalizăm meritele semenilor, să nu răspândim vestea proastă a nimănui, să nu hrănim neadevărul, să avem grijă cum vorbim despre persoanele care nu sunt de față, să nu înșelăm, să nu ne bucurăm de eșecul cuiva care ne-a provocat neplăceri, să nu-i judecăm pe alții, doar pe noi, judecata fiind în mâna lui Dumnezeu.

              ,,În concluzi,e cine este aproapele meu ? Răspunsul este scurt și simplu,  persoana care aduce în viața mea rodul milei, al dragostei și al bunătății, persoana prin care ajung să cunosc dragostea și bunătatea Domnului. Și să nu uităm  un lucru esențial, și invers trebuie să fie valabil: persoana aceea este aproapele meu, care prin mine, prin cuvintele și prin faptele mele, ajunge să cunoască grija, protecția și dragostea Tatălui Ceresc”.

              Cei care doresc să vizioneze desfăşurarea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor în Oradea, ori doresc să vadă mesajele  înalt-reprezentanţilor cultelor şi comunităţilor creştine din oraşul nostru, pot accesa această adresă on-line:

https://www.facebook.com/unitatea.crestinilor.oradea/

(de aceea programul  nu include şi orele).

Laura Ologu

Biroul Pastoral