Sâmbătă seara, 3 noiembrie, la Catedrala Greco-Catolică, în acordurile Floricicăi lui Francisc Hubic, sub bagheta doamnei Anna Ungureanu, dirijor al corului Național de Cameră ”Madrigal-Marin Constantin” și cu toate corurile participante la concert pe scenă s-a încheiat ediția a IX-a a festivalului de muzică corală religioasă Francisc Hubic.

”Ce mai putem adăuga după această seară extraordinară, dorită mult de Presfințitul nostru Virgil care cu siguranță s-ar fi bucurat mult să fie aici!

Doresc să le mulțumesc din toată inima acestor tineri, acestor coriști care au făcut un efort extraordinar de se deplasa și a veni aici în Catedrala noastră frumoasă și a-l lăuda pe Dumnezeu. Ceea ce am făcut în aceste ore, ne-am rugat, și așa cum ne asigură sfântul Augustin, qui cantat bis orat. Ei s-au rugat și săptămâni la rând pregătindu-se pentru acest festival. Le mulțumim din toată inima, le mulțumim celor care s-au implicat în mod deosebit doamnei Rodica Indig, consilierul cultural al Eparhiei de Oradea, le mulțumim tuturor dirijoarelor, care, iată, au pus atât de mult suflet pentru ca această seară să fie minunată, celor care ne-au primit aici, și în mod cu totul deosebit doamnei Anna Ungureanu! Este pentru noi o mare bucurie! ” a spus părintele vicar general Mihai Vătămănelu în cuvântul de încheiere.

Cele trei zile de festival au început în 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Sfinților, cu Concertul vocal-simfonic de la sala ”Enescu Bartók” Filarmonicii de Stat, dirijori Matei Pop și Lászlóffy Zsolt, având în program  Requiem de W.A.Mozart, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde op. 20 de E.Elgar, Fantezie pe ”Il giuramento” pentru corn, trompetă și orchestra de S. Mercadante.

În 2 noiembrie la Sanctuarul Eparhial ”Maica Domnului” ne-am rugat Vecernia, cu participarea

Corului Angeli, dirijor Angela David, a domnului Radu Mureșan, dirijorul corului Schola Cantorum a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea și a preotului Răzvan Vasile.

 

3 noiembrie 2018 a fost ziua în care coriști, dirijori și profesori de muzică, ne-am reunit la

Liceul Greco-Catolic ‘Iuliu Maniu’ pentru un masterclass susținut de doamna Anna Ungureanu, dirijorul Corului Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin în cadrul programului national de integrare socială prin muzică, Cantus Mundi. Tehnicile dirjorale și de interpretare, au fost puse în practică prin interpretarea Suitei din Bihor de Francisc Hubic.

Festivalul din această ediție, a anului Centenar, și-a propus să evidențieze rolul lui Francisc Hubic (dirijor al corului Unirea al Cactedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae din Oradea, compozitor, și nu în ultimul rând, preot greco-catolic) la creația corală religioasă românească.

Așadar, la concertul final, am audiat din creația acestuia O, Dumnezeule  , Lăudati, Ca pre Împăratul, Cuvine-se Din Liturghia Sf  Ioan Gura de Aur, Unul sfânt.

 

Au fost prezente corurile:

Catedralei Sfântul Nicolae, dirijor Nicoleta Emilia Țâmpu, Facultății de Arte, Departamentul Muzică, dirijor Carmen Rus, Eutherpe, dirijor Cristina Cameniță, Angeli, dirijor  Angela David, Voces, dirijor Carmen Rus.

 

Ne-au încântat cu interpretarea lor soliștii  Roxana Pop, Nicoleta Duma, Ofelia Suciu, Daiana Sofia, Roxana Danciu.

Așa cum ne-a obișnuit deja în ultima vreme, Bogdan Băcilă a fost cunoscuta voce care ne-a prezentat concertul.

Evenimentul din acest an a fost posibil prin contribuția Sanctuarului Eparhial ”Maica Domnului”, a Biroului Pastoral, a Catedralei Sfântul Nicolae, a liceului Greco-Catolic și prin subvenție de la Direcția Social Comunitară a Consiliului Județean Bihor.

Mulțumim tuturor, festivalul din acest an s-a încheiat, începem deja pregătirea pentru cel din anul care vine!

Rodica Indig- consilier cultural