„Când soarele blând de toamna îsi trimitea raze prietenoase peste covorul multicolor de frunze ruginii, în linistea si puritatea maretei catedrale a naturii de la poalele Muntelui Ses, duminica, 14 octombrie 2018, Protopopiatul Greco-Catolic Simleu Silvaniei în colaborare cu Departamentul pentru Familii al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea si cu Congregatia Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalau au organizat o retragere de o zi pentru familii împreuna cu copiii la Faget, Salaj.
Primirea participantilor care au sosit din toate parohiile Protopopiatului împreuna cu preotii parohi a început la orele 12.30, iar de la ora 13.00 a avut loc prânzul. Începând cu ora 14.00 familiile au participat la Rugaciunea Binecuvântarii Euharistice care a fost celebrata de parintele protopop Nicolae Bodea. În continuare au sustinut doua meditatii parintele Mihai Tegzes, responsabil eparhial cu pastoratia familiilor, precum si parintele Mihai Vatamanelu, vicar general.
Conferinta parintelui Mihai Tegzes a avut ca tema iubirea iertatoare în familie, împletind reflectii de spiritualitate a cuplului cu exemple practice prin care sotii pot sa vina unul în întâmpinarea celuilalt în situatii de dificultate sau de conflictualitate care apar inevitabil în orice familie, insistând asupra faptului ca restabilirea armoniei în familie este foarte importanta si ea trebuie sa aiba loc cât mai imediat, iar familia crestina este formata din sot, sotie, copii si Dumnezeu care îi patroneaza si îi conduce.
Familia este leaganul viitorului, iar sotii si copiii sunt persoane care au nevoie imensa de dragoste, de afectiune reciproca.
Parintele Mihai Vatamanelu, vicar general, a sustinut a doua conferinta în care a explicat ce înseamna a primi iertarea atât de la celalalt, cât si de la Dumnezeu prin sacramentul spovedaniei. O multime de exemple frumoase, de învataturi concrete si pilde de viata au oferit caracter concret si atractiv prezentarii.
Pe tot parcursul programului religios-meditativ surorile din Congregatia Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalau împreuna cu animatorii din Protopopiatul Simleu Silvaniei s-au ocupat de cei circa 60 de copii pe care i-au cooptat în activitati specifice separat.
O marturie emotionanta a fost data de parintele Marton Rolnic, preot romano-catolic al comunitatii slovace din Faget, care si-a dedicat întreaga viata pastoririi si ctitoririi acestei localitati.
În pauza de dupa conferinte, participantii au avut timp de plimbare în aer liber, de socializare si relaxare. La sfârsitul întâlnirii participantii s-au reunit pentru concluzii, dupa care copiii au prezentat câteva cântece pe care le repetasera între timp, ca surpriza pentru parintii lor.
Valoarea unor astfel de întâlniri este deosebit de importanta, deoarece viata de familie, calitatea de soti si cea de parinti au nevoie de a fi întretinute în permanenta cu seva spirituala, religioasa, cu motivatie si entuziasm, iar participarea cu alte familii la astfel de activitati este benefica si binevenita întotdeauna.