„Asociatia Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea a organizat în data de 19 noiembrie a.c. conferinta cu numele Exista boli spirituale? Cum sa le recunoastem? Evenimentul s-a desfasurat în Aula Magna a Seminarul Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea iar invitatul a fost parintele dr. Coriolan Muresan.
Cu ajutorul parintelui Coriolan, am reusit sa întelegem în linii mari, dar proeminente, care sunt cele opt gânduri rele, ce semnifica ele, ce consecinte au si ce remedii exista pentru a „scapa”, sau cel putin pentru a ne tine departe de ele.
Primul gând rau despre parintele Coriolan ne-a vorbit, a fost philautia. Acest gând rau se refera la iubirea de sine, dar acea iubire de sine care îl pune în inferioritate pe Dumnezeu. Modul acesta de iubire fata de noi însine ne determina sa avem o viziune eronata si astfel ajungem sa consideram ca noi suntem centrul vietii noastre si nu Cel care ne-a creat – Dumnezeu.
Al doilea gând rau, gastrimargia, este gândul care se refera la lacomia pântecelui, dar nicidecum nu se refera la bulimie. O persoana stapânita de acest gând rau va cauta sa-si satisfaca placerea de a mânca cu orice pret, iar puterile sufletului sunt folosite, în mod gresit, tocmai pentru satisfacerea acestei placeri. Persoana atinsa de aceasta „boala” va fi mereu somnolenta, fara vlaga, lenesa si, în cel mai rau caz poate sa apara chiar deznadejdea. Acest al doilea gând încurajeaza al treilea gând – porneia. Acest gând, porneia, se traduce prin desfrânare. Parintele Coriolan a subliniat faptul ca traim într-o societate care ne prezinta realitatea desfrânarii tocmai în sens invers: desfrânarea reprezinta o realitate cu care omul trebuie sa aiba contact cât mai des. Si în cazul acestui al treilea gând, sexualitatea devine centrul vietii omului si Dumnezeu, în cele mai fericite cazuri, trece pe un loc secund, daca nu ajunge chiar sa nu mai reprezinte nimic. Porneia defineste o iubire de sine exclusiva, cealalta persoana devenind doar un obiect al satisfacerii propriei placeri. Totodata, trupul, care spune Sfântul Pavel „Sau nu stiti ca trupul vostru este templul al Spiritului Sfânt, care este în voi, pe care-l aveti de la Dumnezeu, si ca voi nu sunteti ai vostri?” (I Cor. 6,19), în momentul în care este stapânit de acest al treilea gând rau se transforma într-un simplu si gol instrument de placere.
Phylargyria este gândul care se defineste prin dorinta de a strânge cât mai multi bani. Si în cazul acestui gând, societatea ne „învata” ca în viata e important sa ai cât mai multi bani si cât mai multe bunuri materiale. Observam cu mare usurinta ca, în mod subtil, dar sigur, phylargyria a devenit mentalitatea care domina societatea actuala. Acest gând este o boala cu evolutie rapida întrucât omul, cu cât dobândeste mai mult, cu atât mai mult va dori sa mai agoniseasca, niciodata nu se va opri, pentru ca niciodata nu-i va ajunge. Si în aceasta boala, cu cât gasim mai mare placere si confort în bunurile exterioare, cu atât ne vom îndeparta mai mult de Dumnezeu.
Al cincilea gând rau, lype, se defineste ca întristare a sufletului ce deplânge bunurile materiale, care deplânge faptul ca nu si-a îndeplinit o placere sau o pofta. În unele cazuri însa, întristarea poate sa nu aiba cauze clare, suntem tristi, dar nu stim care este motivul.
Cel de-al saselea gând rau, orge, se refera la mânie – o boala ce porneste din irascibilitatea sufletului. Formele acestei mânii sunt resentimentul, ranchiuna, batjocura, bucuria de necazul altora si poate sa ajunga inclusiv la forme de violenta fizica.
Al saptelea gând, akedia, defineste o stare a sufletului caracterizata printr-o lene, apasare si toropeala de tot ceea ce viata reprezinta. Omul va prefera mai degraba sa doarma deoarece nu vede nicaieri luminita de la capatul tunelului si nimic nu are rost.
Ultimul gând este denumit kenodoxia – hyperephania si se refera la slava desarta si mândrie. Acest gând izvoraste din primul gând, phylautia, dar reprezinta o privire pe care omul si-o afiseaza în oglinda. Mândria pentru lucrurile exterioare, pentru capacitatile intelectuale, pentru talente si dorinta de putere. Un tip de slava desarta si mândrie foarte periculoasa este aceea referitoare la cele spirituale – exista persoane care au ajuns la o perfectiune spirituala – aceasta mândrie este foarte periculoasa pentru ca duce la narcisismul spiritual si omul în cauza poate sa nu-L mai caute pe Dumnezeu în viata lor spirituala, ci sa-si atribuie toate meritele.
Concluzionând, parintele ne-a explicat ca întâiul pas ce trebuie facut în momentul în care ne confruntam cu aceste gânduri, este acela al constientizarii faptului ca suntem „tinuti” de o astfel de boala si, remediul cel mai bun este pentru absolut toate aceste opt gânduri rele, rugaciunea.