„Duminica, 29 iunie 2014, credinciosii greco-catolici din Calea Mare, pastoriti de preotul Alexandru Ioan Chivari, au sarbatorit hramul parohiei Nasterea Sf. Ioan Botezatorul” si au celebrat un parastas în memoria ctitorilor parohiei. Desi sarbatoarea a fost în cursul saptamânii, din motive practice s-a amânat pentru ziua de duminica.
Au fost amintiti cei care au contribuit la înfiintarea în 1930 a comunitatii greco-catolice din Calea Mare, preotul franciscan Ioan M. Gârleanu si credinciosul Nicolae Ciorba, episcop fiind Ex. Sa Dr. Valeriu Traian Frentiu. Acestia s-au implicat în înfiintarea comunitatii si în construirea bisericii din localitate cu toata opozitia autoritatilor locale în frunte cu notarul Popescu, care au facut tot ce le-a stat în putinta pentru a zadarnici înfiintarea comunitatii. Din fericire demersurile acestora nu au fost încununate de succes, 59 de suflete constituind noua comunitate de la început, iar altele adaugându-se ulterior.
Au fost pomeniti si cei care în 1992 au purces la refacerea parohiei: preotul Teodor Daraban si credinciosul Pintea Teodor (baciu’ Todere), episcop fiind Preasfintia Sa Vasile Hossu, care au avut de înfruntat alte piedici în refacerea parohiei dupa caderea sistemului comunist în 1989, inclusiv amenintari cu bataia si moartea, aprinderea casei lui baciu’ Todere, în care s-a deschis o capela.
În acest an se împlinesc 85 de ani de la înfiintarea parohiei, când au venit în Eparhia de Oradea calugarii franciscani, respectiv pr. Gârleanu, primind spre pastorire credinciosii greco-catolici din Dragesti, Dicanesti, Gruilung si Calea Mare. S-a amintit si împlinirea a 70 de ani de la întoarcerea pr. Gârleanu în Casa Tatalui Ceresc.
La hram si parastas au participat si credinciosi din Gruilung si Oradea, precum si fii ai satului stabiliti în alte localitati.
În încheiere, preotul Alexandru le-a reamintit celor prezenti importanta si beneficiile înfiintarii comunitatii în anul 1930. Actuala biserica ortodoxa (Biserica din deal) este fosta biserica greco-catolica construita înainte de 1940 de catre cei câtiva zeci de credinciosi greco-catolici, desi ortodocsii au o biserica a lor mai veche (biserica din sat). Apoi, în 2005 sub pastorirea Episcopului Dr. Virgil Bercea si a preotului Alexandru C. s-a cumparat o cladire unde s-a amenajat biroul parohial si o capela. Deci, se poate spune ca mica comunitate greco-catolica din Calea Mare a îmbogatit satul cu: o biserica, doua capele si o casa parohiala.
Parintele a îndemnat comunitatea ca exemplul de credinta al patronului spiritual, Sf. Ioan Botezatorul, si al celorlalti ctitori ai parohiei sa fie însusit si trait si de generatiile actuale.