„Împartit în trei parti, recent publicatul document al Vaticanului care va orienta discutiile în cadrul apropiatului Sinod atinge natura familiei si actualele provocari cu care se confrunta aceasta. Având tema “Provocarile pastorale ale familiei în contextul evanghelizarii”, cel de-al treilea Sinod extraordinar al Episcopilor, din perioada 5-19 octombrie, a fost convocat de Papa Francisc pentru a pregati Sinodul ordinar din 2015.
La conferinta de presa din 26 iunie 2014 de anuntare a “instrumentum laboris” au fost prezenti Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, si Cardinalul Peter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Ungaria, si relator general al celei de-a treia adunari generale extraordinare a Sinodului Episcopilor. În prezentarea sa, Cardinalul Baldisseri a aratat ca prima parte a schemei pentru discutiile din octombrie ale Episcopilor se concentreaza pe comunicarea Evangheliei în lumea de astazi, a doua parte trateaza programul pastoral pentru familie în lumina noilor provocari. A treia parte se centreaza pe deschiderea fata de viata si responsabilitatea parentala în cresterea copiilor.
“Dedicata Vestii Bune a familiei”, prima parte a documentului “relateaza planul lui Dumnezeu, cunostintele biblice si magisteriale si receptarea lor, legea naturala si vocatia persoanei în Cristos”, a explicat Cardinalul. “Dificultatile care apar în relatie cu legea naturala pot fi depasite printr-o referinta mai atenta la lumea biblica, la limbajul ei si la formele ei narative, si la propunerea de a aprofunda conceptul de inspiratie biblica de ‘ordine a creatiei’”, a explicat el. Trecând la a doua parte, Cardinalul a aratat ca aceasta “priveste provocarile pastorale inerente familiei, cum ar fi criza credintei, situatiile interne critice, presiunile exterioare si alte probleme”.
Pregatirea cuplurilor pentru casatorie este o responsabilitate a pastorilor “tot mai necesara” în timpurile moderne, a observat el, adaugând ca trebuie acordata atentie speciala situatiilor pastorale dificile privind cuplurile casatorite. Între aceste provocari pastorale se numara cuplurile necasatorite care locuiesc împreuna si uniunile de facto, cuplurile separate si divortate, divortatii recasatoriti si eventualii lor noi copii, mamele singure, cei care se afla în situatii neregulate din punct de vedere canonic si necredinciosii sau catolicii ne-practicanti care doresc sa se casatoreasca în Biserica.
Cu privire la numarul tot mai mare de cupluri necasatorite care coabiteaza, Cardinalul a aratat ca “Biserica are datoria de a însoti aceste cupluri cu încrederea ca ele pot purta o responsabilitate cum este aceea a casatoriei, care nu este prea mare pentru ele”. Instrumentum laboris “ofera o viziune realista” asupra situatiei divortatilor recasatoriti, iar “Biserica trebuie sa gaseasca solutii compatibile cu învatatura ei si care sa conduca la o viata senina si reconciliata. În aceasta privinta, este relevanta nevoia de a simplifica procedurile juridice pentru declararea nulitatii casatoriei”.
Atragând atentia si asupra temei uniunilor de acelasi sex, Cardinalul a explicat ca în document “se face o distinctie între contextele în care legislatia civila este mai mult sau mai putin în favoarea acestora”. El a subliniat ca “este nevoie de atentie pastorala din partea Bisericilor particulare în aceste situatii, incluzând problemele legate de copiii care ar putea fi prezenti”. A treia parte se concentreaza pe teme legate de deschiderea fata de viata si include “recunoasterea dificultatilor în primirea magisteriului, sugestii pastorale, practica sacramentala si promovarea unei mentalitati de deschidere fata de viata”.
“Cu privire la responsabilitatea educationala a parintilor, apar dificultati în privinta transmiterii credintei catre copii, care se face în mod concret în initierea crestina. Este vorba de educatia crestina în situatii familiale dificile, în care efectele asupra copiilor se extind la sfera credintei si a metodelor de celebrare a Sacramentelor”. Dupa explicarea continutului documentului, Cardinalul Baldisseri sa precizat ca documentul conclusiv al Sinodului extraordinar din toamna aceasta va fi folosit pentru a se alcatui instrumentum laboris pentru Sinodul ordinar din 2015.
Dupa încheierea Sinodului ordinar, care va reflecta asupra temei “Isus Cristos dezvaluie misterul si vocatia familiei”, Papa Francisc va folosi concluziile pentru a redacta prima lui Exortatie post-sinodala, care este asteptata sa fie publicata în 2016. Cardinalul a mai anuntat ca datorita importantei acestuia, duminica, 28 septembrie, se va organiza o zi de rugaciune pentru Sinod, si vor fi celebrate Liturghii zilnice pe tot timpul lucrarilor Sinodului în capela Salus Populi Romanii din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma.

Vaticanul a publicat documentul pentru Sinodul pe tema familiei