„În seara zilei de 14 octombrie a.c., Colegiul Pontifical “Pio Romeno” din Roma a fost gazda unei noi conferinte dedicate Anului Credintei. Aceasta a facut parte dintr-un sir roditor de prelegeri desfasurate sub patronajul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si organizate de catre Colegiul Pontifical “Pio Romeno” împreuna cu Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun.
Deosebitul eveniment a început cu prezentarea Bisericii Colegiului distinsilor oaspeti. Pe urma, toti participantii au avut ocazia sa asculte în sala festiva cuvântul de început al Parintelui Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pontifical “Pio Romeno”, care a tinut sa multumeasca tuturor celor prezenti, Congregatiei pentru Bisericile Orientale pentru sprijinul acordat si Ambasadei pentru colaborarea armonioasa.
Cuvântul a fost oferit mai apoi Excelentei Sale Domnul Bogdan Tataru-Cazaban, Ambasadorul României pe lânga Sfântul Scaun si Ordinul Suveran de Malta. Domnul Ambasador a multumit onoratului invitat pentru prezenta sa, reiterând, de asemenea, bucuria de a fi prezent la acest distins eveniment.
Invitatul special al serii, Domnul Giovanni Maria Vian, Directorul cotidianului L’Osservatore Romano a luat cuvântul si a încântat publicul printr-o conferinta complexa ce a vizat nu doar istoria Conciliului Vatican al II-lea, ci si amanunte biografice din vietile Papilor de la Conciliu pâna astazi.
Expunerea Domnului Vian s-a evidentiat prin bogatia informatiilor si printr-o panorama ale aspectelor istorice si magisteriale ce cuprind Pontificatele de la Paul al VI-lea pâna la în zilele noastre. Publicul a fost de-a dreptul impresionat de anumite detalii legate de Papa Paul al VI-lea, pe care Domnul Vian le-a atins cu multa elocventa.
Din discursul conferentiarului nu au lipsit elementele fundamentale din istoria Conciliului Vatican I, si anume infaibilitatea Papei si raportul dintre credinta si ratiune.
Domnul Vian ne-a amintit, de asemenea, ca Papa Benedict al XVI-lea a fost ultimul Pontif ce a facut parte din Conciliul Vatican al II-lea si tot el a fost cel care a initiat Anul Credintei, an de mare importanta pentru istoria Bisericii. Anumite detalii despre Bazilica si despre mormântul Sfântului Petru au încântat profund publicul numeros venit la aceasta conferinta.
Seara s-a încheiat în incinta Colegiului prin dialoguri de împartasire dintre participanti.
Nadajduim ca prin aceste conferinte desfasurate în cadrul Colegiul Pontifical “Pio Romeno” de-a lungul Anului Credintei, participantii, prietenii Colegiului si studentii prezenti au avut parte de momente de reflectie si de întarire a credintei, toate traite în spirit de comuniune si de unitate.
Multumim tuturor pentru fraterna implicare si speram ca aceasta încheiere a ciclului de conferinte sa fie totodata un punct de plecare spre alte activitati si evenimente din viata Bisericii noastre.
Sursa: http://pioromeno.com