„”Dragi preoti, celibatari si casatoriti, împreuna cu familiile voastre, va salut pe toti cu multa caldura si cordialitate, precum si pe toate persoanele consacrate. Va multumesc pentru munca voastra în mijlocul sfântului popor credincios lui Dumnezeu. Familiile preotilor traiesc o misiune speciala în zilele noastre, când foarte des idealul familie este pus la îndoiala sau chiar în mod explicit atacat: voi oferiti o marturie de viata sanatoasa si exemplara”. Cu aceste cuvinte Papa Francisc a salutat preotii Bisericii Greco-Catolice din Slovacia, sositi la Roma în pelerinaj cu ocazia a 200 de ani de crearea Eparhiei de Presov.

În discursul sau din timpul audientei în Aula Paul al VI-lea, Papa i-a îndemnat sa „se fereasca de cele doua tendinte opuse: secularismul, care conduce la mondenitate, sau de împietrirea în moduri învechite si chiar non-evanghelici a întelegerii rolului lor în Biserica, cai care duc la un clericalism steril”.

„În prezenta vostra fericita aici, împreuna cu pastorii vostri – a spus Papa Francisc – vad o fata entuziasta si devotata a unei Biserici ferme în credinta, constienta de propria demnitate si mândra de identitatea sa ecleziala. Astfel sunteti fii vrednici ai evanghelizarii realizate, în deplina fidelitate fata de Scaunul Apostolic, de sfintii Chiril si Metodie, patroni ai Europei”.

Potrivit Papei, „continentul Europei, în Orient ca si în Occident, trebuie sa-si redescopere radacinile si vocatia; iar din radacinile crestine pot sa creasca numai copaci solizi, care dau roade de respect total pentru demnitatea omului, în orice conditie si în fiecare faza a vietii”.

Iata si o încurajare: „pretuiti traditia bizantina, pe care de la o vârsta frageda am învatat sa o cunosc si sa o îndragesc: redescoperiti-o si traiti-o din plin, dupa cum ne învata Conciliul Vatican al II-lea, acordând o mare atentie cailor de evanghelizare si catehezei în care, chiar înainte de pastori, protagonistii sunt parintii si bunicii, de la care multi au învatat primele rugaciuni si sensul crestin al vietii”.

„Le multumesc tatilor, mamelor, bunicilor si tuturor educatorilor prezenti aici, pentru marturia lor indispensabila!“, a spus Suveranul pontif în încheiere, cerându-le sa-l aminteasca în rugaciune când vor celebra Sfânta Liturghie în bazilica Santa Maria Maggiore, „un loc atât de pretios pentru amintirea sfintilor Chiril si Metodie si, prin urmare, pentru istoria voastra”. „Sfânta Maica a lui Dumnezeu, la care ne uitam cu speranta si dragoste de copii – a conchis Papa – sa apere prin mijlocirea ei Biserica în acest timp de încercare si sa vegheze asupra lucrarilor Sinodului tinerilor, tocmai început”.

Traducere: ACC

Sursa:http://www.e-communio.ro