„În duminica a XIX-a dupa Rusalii, comunitatea din Becheni-Chisau, Satu Mare, l-a primit cu mare bucurie pe Excelenta Sa Andrea Bruno Mazzoccato, Arhiepiscop de Udine, aflat într-o vizita în Eparhia de Oradea cu ocazia sfintirii noii Biserici de lemn din aceasta Parohie.

Excelenta Sa a fost însotit de catre parintele Mihai Vatamanelu, vicar general, parintele Antoniu Chifor, vicarul cu preotii, parintele Vasile Barbolovici si parintele Marcin Gazzetta, secretarul personal al Arhiepiscopului.

La Becheni-Chisau, parintele paroh Florin Holhos, l-a întâmpinat pe ierarh cu Sfânta Evanghelie si Sfânta Cruce, alaturi de tinerii îmbracati în straie populare care i-au oferit traditionala pâine si sare. Alaturi s-au aflat parintele protopop al Tasnadului, Aurel Hendea, alaturi de un sobor de preoti, primarul localitatii si credinciosii care cu bucurie si-au vazut Biserica în haina de sarbatoare, încununându-se truda lor cu sfintirea acesteia.

Dupa ungerea peretilor cu Sfântul si Marele Mir, s-a sfintit Masa Sfântului Altar, în piciorul careia au fost asezate moastele Sfântului Martir Laurentiu, alaturi de hrisov, iar mai apoi peretii interiori.

Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata în curtea Bisericii pe locul special amenajat pentru aceasta ocazie, la finalul careia credinciosii implicati activ la zidirea acestei Biserici au primit diplome, ca semn de multumire pentru dragostea aratata Bisericii.

HRISOV
„Din voia Tatalui, prin lucrarea Fiului, cu puterea Spiritului Sfânt s-a sfintit aceasta biserica spre vesnica pomenire a lui Dumnezeu”.

În anul 2017 dupa lungi asteptari ale credinciosilor greco-catolici din localitatile Chisau si Becheni care au asteptat cu rabdare ca Bunul Dumnezeu sa le rânduiasca si lor un loc decent de rugaciune si reculegere prin bunavointa Preasfintiei Sale Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea s-a hotarât construirea la Chisau a unei frumoase bisericute din lemn spre folosul sufletesc al credinciosilor din aceste locuri. Aceasta constructie nu putea sa se realizeze fara ajutorul Excelentei Sale Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine – Italia, care a dorit sa contribuie cu generozitate la achitarea cheltuielilor de ridicare a noului locas de cult. Lucrarile de fundatie si finisaje interioare si exterioare, electrificarea si dotarea bisericii au fost realizate din donatiile credinciosilor din Chisau, Becheni, Tasnad si Sauca, din sprijinul acordat comunitatii de catre Consiliul local al Comunei Sauca si ajutorul primit de la Asociatia Kirche in Not, din Germania.

Astazi, 30 Septembrie, Anul Domnului 2018, în Duminica a XIX- a dupa Rusalii, pe timpul Pontificatului Sfântului Parinte Papa Francisc, al arhieriei Întâistatatorului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscop Major de Blaj si al pastoririi Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Oradea de catre Preasfintia Sa Dr. Virgil Bercea, s-a sfintit spre vesnica marire a lui Dumnezeu biserica cu hramul „Nasterea Domnului” din Chisau, având asezate în Masa Sfântului Altar moastele Sfântului Martir Laurentiu

La aceasta vreme Protopopul Român Unit al Tasnadului era Preacucernicul Parinte Aurel Hendea, iar paroh al parohiei Chisau-Becheni era Preacucernicul Parinte Florin Ilarie Holhos.

„Binecuvânteaza Doamne mostenirea Ta, pe cei ce iubesc podoaba casei Tale si pe aceia care cu credinta, cu buna cucernicie si cu frica de Tine vor intra si se vor ruga într-însa. Amin!„