„Joi, 19 iunie 2014 la orele serii, în sala mare a noului sediu al Muzeului Tarii Crisurilor a avut loc vernisajul expozitiei „Octavian Smigelschi – între traditie si inovatie”. Vernisajul s-a bucurat de prezenta Preasfintitului Parinte Virgil Bercea, a Preasfintitului Parinte Sofronie, a directorului Aurel Chiriac, a invitatilor sibieni Ion Onuc Nemes Vintila si a profesoarei Elena Macavei, a muzeografului Ioana Savu Gruita cât si a curatorului acestui eveniment Alexandru Constantin Chituta.
Publicul numeros au avut bucuria participarii la un eveniment special datorita exponatelor monumentale, unice în tara cât si la solemnitatea unei liturghii datorita ambiantei chipurilor de sfinti si a coloanei sonore. Orasul de pe malurile Crisului Repede a fost ales ca al doilea oras dupa Sibiu care sa gazduiasca cartoanele si Marea Pânza realizate în perioada 1902-1903 si destinate pictarii Catedralei Mitropolitane din Sibiu si a Catedralei unite din Blaj.
Totodata în cadrul evenimentului a fost lansat si singurul album care cuprinde o mare parte din creatia pictorului transilvanean editat sub egida Muzeului National Brukenthal si a Bibliotecii Judetene ASTRA din Sibiu. Momentele artistice care au dat o nota speciala evenimentului au fost realizate de actorul Emil Sauciuc de la Teatrul Regina Maria din Oradea si de muzicianul Florian Chelu. Toate acestea facând ca vernisajul expozitiei sa treaca peste normele nescrise ale unei astfel de manifestari si sa se transforme într-o seara româneasca de rugaciune si meditatie.
Cu acest prilej Alexandru Constantin Chituta ne-a relatat: „Este o bucurie ca am putut aduce aceasta expozitie la Oradea. Nu este întâmplator acest lucru! Expozitia aceasta cu lucrarile semnate de Octavian Smigelschi este singura expozitie cu lucrari monumentale din tara si printre putinele din Europa. Activitatea în sine de restituire si de „resuscitare” este anevoioasa si de obicei curatorul se bucura doar de pasiunea care îngaduie unei astfel de întreprinderi sa ajunga la capat. Sper ca publicul oradean sa fi înteles mai mult decât a vazut si sper ca a avut revelatia cunoasterii unui pictor care a depasit cu ajutorul artei religioase frontierele natiunilor si a confesiunilor si ca el a fost cel care a înteles mai bine decât alti artisti cât de adânci sunt radacinile creatiei artistice si cât de necesare si de fecunde sunt relatiile ei cu societatea. Aceasta expozitie de lucrari monumentale sa se impuna ca un adevarat eveniment special pentru a-l face mai binecunoscut pe Octavian Smigelschi ca cel mai important artist transilvanean al secolului XX, cu contributii exceptionale în pictura religioasa si o opera laica programatic înnoitoare. Totodata aceasta expozitie trebuie sa ne aduca aminte si de personalitatile marcante ale vietii sociale din perioada 1900, si pentru ca ne aflam la Oradea, tin neaparat sa îl evoc pe vrednicul de pomenire episcop Demetriu Radu, cel care a dorit ca artistul sibian sa îi decoreze ctitoria sa din Radesti”.
Expozitia de la Oradea are ca si organizatori: Muzeul National Brukenthal, Muzeul Tarii Crisurilor, Episcopia Greco-Catolica din Oradea, Biblioteca Judeteana ASTRA din Sibiu, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea, Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” din cadrul Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu si Asociatiunea ASTRA.

Publicul va putea vizita aceasta expozitie în zilele de vineri, sâmbata si luni, de între orele 10.00 – 15.00.