„În seara zilei de 23 septembrie 2018, începând cu ora 18.00, în Catedrala Arhiepiscopala Majora din Blaj a avut loc o manifestare comemorativa în memoria Episcopului Ioan Inochentie Micu-Klein, prilejuita de împlinirea a 250 de ani de la trecerea sa în vesnicie.
Preasfintia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica:
Preacucernici Parinti,
Iubiti credinciosi,
Cu bucurie în suflet, Va primesc în inima Romei celei Mici, în Catedrala Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, aici unde pulseaza simtirea nationala si româneasca ce dintru începuturi a caracterizat fiinta Bisericii noastre, si unde Vladica Inochentie Micu Klein îsi asteapta obsteasca înviere.
Îi salut cu recunostinta pe organizatorii acestui moment deosebit în care celebram figura întemeietorului Blajului, figura cea mai proeminenta a Bisericii Greco-Catolice, la împlinirea a 250 de ani de la trecerea Sa la cele vesnice.
Asa cum se stie, Episcopul Inochentie Micu este cel care a întemeiat Blajul, mutând în primavara anului 1737 resedinta episcopala de la Fagaras în cetatea de pe Târnave, si care, iata, va deveni peste ani, „cetate de credinta si tarie româneasca”, oras episcopal. Si este cu atât mai providential momentul pe care îl celebram, cu cât tocmai în anul în curs sarbatorim 27 de ani de când acest locas în care ne aflam a revenit la proprietarul sau de drept, dupa ce timp de mai multe decenii a cunoscut soarta întregii Biserici Române Unite, credinciosii nostri trebuind sa se închine si sa se roage în catedralele tainuite în sufletele lor.
În aceasta Catedrala închinata Preasfintei, Celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, ne vegheaza Vladica Inochentie. Si tot aici percepem cel mai bine care este vocatia si misiunea Bisericii Unite în planul lui Dumnezeu pe pamântul românesc: aici, în inima Transilvaniei, înaintasii nostri de sfânta pomenire au aruncat samânta cea buna. De aceasta „samânta buna” s-au împartasit toti fiii Bisericii noastre care au contribuit la propasirea culturii pe aceste meleaguri: canonicul mitropolitan Timotei Cipariu, George Baritiu, Iacob Muresianu, mitropolitul Victor Mihaly de Apsa, George Cosbuc, Augustin Bunea, mitropolitul Vasile Suciu, Ion Agârbiceanu, Iuliu Maniu, Cardinalul Iuliu Hossu, Corneliu Coposu, Doina Cornea si multi altii.
Si aflându-ne în acest spatiu sacru în care cerul îmbratiseaza pamântul si omenirea toata, îmi revin în suflet cuvintele Sfântului Papa Ioan Paul al II-lea la Dumnezeiasca Liturghie din Catedrala “Sfântul Iosif” din Bucuresti pe data de 8 mai 1999: „La picioarele splendidului iconostas al catedralei voastre si-au aflat odihna, în sfârsit, ramasitele pamântesti ale veneratului Episcop Inochentie Micu Klein, alta figura care si-a iubit si aparat cu generozitate si curaj catolicitatea, strâns unit cu identitatea sa de român”. Cu adevarat, în iconostasul care domina aceasta Catedrala, rasuna glasurile martirilor si marturisitorilor Bisericii noastre, întru celebrarea Liturghiei celei fara de sfârsit.
Multumindu-Va pentru prezenta Dumneavoastra la Blaj în acest an al Centenarului Marii Uniri, ne rugam Domnului puterilor ceresti sa daruiasca odihna cea vesnica Episcopului Sau Ioan Inochentie, trimis de Pronia Divina spre a aduce lumina cea lina a cunoasterii si a întelepciunii. Fie ca prin mijlocirea Sa si a tuturor celor care au crezut în lucrarea Domnului desavârsita în Biserica noastra Româna Unita, sa coboare binecuvântarile Domnului asupra întregului popor român, pentru desavârsirea binelui comun si sub inspiratia valorilor perene ale Evangheliei.
+ Lucian Cardinal Muresan
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica
Sursa: http://www.bru.ro