„Cu binecuvântarea PF Arhiepiscop si Cardinal Lucian si cu parinteasca îndrumare a PS Virgil Bercea, responsabilul cu diaspora greco-catolica din partea Sfântului Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma, în perioada 27-29 octombrie 2013 a avut loc la Madrid reuniunea preotilor greco-catolici care activeaza în Spania. Au partcipat: Pr. Sorin Catrinescu (Parohia de Granada), Pr. Calin Bagacian (Parohia de Leon), Pr. Daniel Lazar (Parohia de Ciudad Real), Pr. Claudiu Sferle (Parohia de Calahorra), Pr. Radu Bokor (Parohia de Alicante) si Pr. Vasile Buda (Protopop de Madrid). Nu au reusit sa participe Pr. Ionica Cozmuta (Parohia din Palma de Mallorca) si Pr. Gheorghe Boros (Parohia din Almeria).
Au fost tratate probleme pastorale de actualitate cu care se confrunta diaspora greco-catolica din Spania si nu numai. În acest context de colaborare frateasca s-a încercat trasarea unei viziuni pastorale coerente, în ceea ce priveste “conservarea vie a traditiei si identitatii de ”catolici de rit oriental”, – (dimensiunea teologica) precum si “transmiterea si cultivarea credintei” prin trairea “liturghiei celuilalt”, în viata concreta – (dimensiunea liturgica si spirituala). La propunerile preotilor participanti s-a insistat pentru promovarea patrimoniului liturgic si spiritual al Bisericii greco-catolice prin conferinte, traduceri si publicatii care sa ajute la o mai buna cunoasterea a prezentei noastre în Peninsula Iberica.
La acest eveniment si-a adus aportul printr-o conferinta privind emigratia, Pr. Antonio Martinez Rodrigo, delegat din partea Arhiepiscopiei de Madrid (28 Octombrie) si Calugarul Eugenio Bakaikoa fost misionar în Africa (42 de ani) care a prezentat o frumoasa marturie personala în cadrul reflectiei spirituale sustinute în cea de a doua zi a reuniunii (29 Octombrie). A fost lansata si cartea Pr. Catrinescu Sorin despre “Entender la religiosidad cristiana en el Este de Europa”.