„În perioada 2-6 octombrie, se desfasoara manifestarile dedicate aniversarii a 189 de ani de existenta a Colegiului National „Samuil Vulcan” din Beius, cea mai veche si prestigioasa institutie de învatamânt preuniversitar de la Brazda de Vest.

Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia, la 6 octombrie 1828, la Beius, întâia citadela a învatamântului românesc din aceasta parte de tara. Scopul înfiintarii acestui asezamânt de cultura este exprimat atât în actul de formare, dat la Oradea Mare, cât si în inscriptia de pe frontispiciul venerabilei scoli: „EDUCATIONI JUVENTUTIS HUIUS PROVINCIAE” (pentru educarea tineretului acestei provincii). În actul de fondare, institutia de învatamânt de la Beius era gimnaziu de patru clase, iar la 6 februarie 1835 este completat la sase clase, în vara anului 1853 fiind organizat primul examen de bacalaureat.

În perioada 1828-1851, limba de predare a fost latina, din 1851 a fost introdusa limba româna, în 1854 regimul habsburgic impune ca majoritatea disciplinelor de studiu sa fie predate în limba germana, din 1860 aceasta devenind obligatorie pentru toate materiile.

În contextul pregatirilor pentru unirea Ardealului cu Tara, la 23 noiembrie 1918, episcopul Demetrie Radu a decretat reintroducerea definitiva a limbii române ca limba de predare.

De-a lungul timpului, liceul beiusean si-a consolidat prestigiul binemeritat, un argument este acela ca scoala amintita este prima din învatamântul preuniversitar românesc care a dat tarii, dintr-o singura clasa, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta si Dragos Lazar. În aceste conditii, acordarea statutului de colegiu national ctitoriei episcopului Vulcan, la 1 martie 1998, a fost un gest firesc si necesar.

Imediat dupa Revolutia din Decembrie ’89, conducerea de atunci a colegiului vulcanist a decis ca în prima saptamâna a lunii octombrie sa fie organizate Zilele Scolii.

Despre personalitatea episcopului-carturar si patriot Samuil Vulcan a vorbit, în careul inaugural de luni, profesoara de istorie Silvia Sora. Programul celei de-a 26-a editii a Zilelor Scolii a fost prezentat de directorul adjunct al reputatului colegiu vulcanian, profesorul Viorel Gavra: luni – Concursul de istorie „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, dedicat elevilor de clasa a IX-a, coordonat de membrii catedrei de istorie; marti – Concursul „Ioan Busitia”, pentru clasa a X-a, organizat de catedra de biologie; miercuri – concursul de karaoke, organizat de catedra de limbi moderne, turneul open de tenis de masa – catedra de educatie fizica; joi – Memorialul de sah „Tudor Dumitru”, Memorialul de atletism „Francisc Matei” si Simpozionul „Gusta stiinta” – sectiunea profesori; vineri – „Chimia si veselia” si Memorialul de fotbal „Adrian David”.

Dupa cum aratam, în prima zi a manifestarilor dedicate celei de-a 189-a aniversari a Colegiului National „Samuil Vulcan”, care anul acesta au coincis cu „Saptamâna altfel”, s-a desfasurat Concursul de istorie „Ctitoria lui Samuil Vulcan”, dedicat elevilor de clasa a IX-a.

Sursa: https://www.crisana.ro