„Sala Mare a Primariei, numita de altfel "Traian Mosoiu", a fost, luni, gazda unei conferinte menite sa le aminteasca celor prezenti despre omul si militarul Traian Mosoiu. Cunoscut mai ales pentru faptul ca a condus Armata Româna în primavara anului 1919, intrând în Oradea de Paste, pe 20 aprilie, generalul Mosoiu a fost prezentat în diferite ipostaze.

Conferinta a fost prezidata de Lucian Silaghi, seful Directiei Judetene pentru Cultura Bihor, care a transmis salutarile organizatorilor si a spus ca "este evident ca noi, oradenii, avem o anumita veneratie pentru Traian Mosoiu, iar dovada stau busturile sale (…). În Oradea avem o statuie în marime naturala a Reginei Maria, lucru mai putin întâlnit".
Prezentarea celor doua personalitati, axata mai mult pe activitatea generalului Mosoiu, a fost sustinuta de catre Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, institutie partenera a evenimentului. Abordând biografia sa cronologic, acesta a precizat ca "Traian Mosoiu era un om cu suflet, dedicat si care iubea oamenii. Era un bun comandant, administrator si politician". Facând o trecere prin activitatea sa militara din cel dintâi razboi mondial, Pepene a amintit de putin stiuta Doina a lui Mosoiu, dar si de faptul ca personalitatea sa a fost recuperata abia în perioada ceausista, prin editarea memoriilor de razboi, desigur cu insertiile propagandistice specifice timpului.
Vorbitorul a insistat si asupra legaturii generalului cu Regina Maria. Prima întâlnire a celor doi a avut loc în Cotofenesti, în 1917. Despre el, regina spunea ca era "un grasan simpatic, (…) un geniu în planificarea actiunilor din timp, (…) un gurmand". Faptul ca generalul Mosoiu tinea mult la familia regala a fost dovedit în anul 1918, pe 24 august, când, la aniversarea regelui Ferdinand, a trimis la Bicaz doua avioane sa împrastie flori si mesaje de felicitare.
Dupa ocuparea Oradiei de catre Armata Româna, cariera militara a lui Mosoiu a atins apogeul, odata cu campania de pe Tisa. Tot în Oradea si-a încheiat viata miliara, renuntând la conducerea Corpului Vânatorilor. Astfel, în anul 1919 renunta la armata si se înscria în PNL, devenind presedintele organizatiei Bihor a partidului. La începutul anilor ’20, a fost ministru de razboi si ministru al comunicatiilor, punând umarul la realizarea caii ferate Arad-Oradea si participând la prima împroprietarire din judet de dupa reforma agrara, în zona Nojoridului. A murit în anul 1932, la vârsta de 64 de ani.
În urma prezentarii lui Nicolae Pepene a luat cuvântul nepoata lui T. Mosoiu, Anca Neculce, care a transmis salutarile sale si a multumit organizatorilor si participantilor la eveniment. Alte cuvinte de salut au fost transmise de Preasfintia Sa Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, Felix Koppelmann, presedintele Comunitatii Evreilor din Oradea si generalul Vasile Cret.
Dupa conferinta, participantii s-au deplasat în Piata Unirii pentru a vedea expozitia fotografica "Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei si artei populare românesti", care va ramâne la dispozitia publicului pâna pe 18 iulie.

Sursa: https://www.ebihoreanul.ro