„Vacanta de vara este mult asteptata de copii: o perioada fara griji, un timp al jocului si relaxarii. Aceste zile, ridica însa unele probleme parintilor. Unde si cum îsi vor petrece copiii lor timpul liber?
Parohia Greco-Catolica Valea lui Mihai s-a asociat cu ong-ul „Ave Miriam” pentru a veni în întâmpinarea parintilor: „Lasati copiii sa vina la noi!”. Începând cu data de 25 iunie pâna în data de 31 august, „Ave Miriam” deruleaza proiectul: „Un colt de rai pentru îngerasi”.
Acest proiect îsi are începutul în experienta pastorala al centrelor numite oratoriu. Pe parcursul anilor am constatat în sufletele celor din afara „registrului” parohial o tensiune între dorinta unora de a participa la aceste programe si „teama” izvorâta din ulterioara critica a confratilor lor. În acest context, s-a nascut avântul ocupational al tinerei asociatii, înfiintate în august 2008 (www.facebook.com/ave.miriam). Începând din anul 2009 s-au demarat activitati saptamânale, cu o deschidere larga. Accentul s-a pus pe bucuria de „a fi împreuna”, … tot rodul unei virtuti crestine. În 2011, am constatat ca suntem depasiti de situatie, din punct de vedere material si structural. Participau la program circa 15-20 de copii, carora trebuia sa le oferim spatiu adecvat, materiale didactice si consumabile, un minim de standard sanitar. Asa s-a nascut ideea înfiintarii unui centru crestin de activitati recreative si spirituale. Proiectul numit „Un colt de rai pentru îngerasi” a prins formele birocratice si a fost înaintat diverselor institutii caritative si laice, posibili sponsori. Ne bucuram, ca în contextul crizei economice, am obtinut un minim financiar necesar demararii proiectului – 12000 lei – de la binefactorii Ara Shoes România si Consiliul Judetean. Din acest fond (si voluntariat), am amenajat un grup sanitar dublu, o sala de activitati, o terasa pentru activitatile în aer liber si am amenajat un colt de joaca în curte.
În prezent, crestem împreuna cu destinatarii proiectului. Zilnic suntem înconjurati de murmurul vesel al celor 25-30 de copii. Sunt înscrisi 30 de copii de 5-10 ani, din care 7 sunt greco-catolici. Acestia sunt supravegheati constant de un adult, momentan de paroh, personal, si din data de 9 pâna în data de 23 iulie de catre educatoarea Carmen Rebeles, urmata de Carmen Zima. Timpul petrecut împreuna este deosebit prin veselie si libertate. Programul începe cu sosirea copiiilor la ora 9, servirea micului dejun împreuna, urmeaza un moment de socializare, apoi mult joc si voie buna. Într-un moment de repaus, asimilam si cunostinte biblice prin intermediul proiectarii unei reprezentari a Bibliei prin figurine din lego. Asa se petrece timpul în caldura care, acum, este imensa atât spiritual cât si în grade Celsius (se dorea si izolarea exterioara, climatizarea optima).
Proiectul, în forma sa originara, era mult mai complex. Ne bucuram totusi ca am reusit sa asiguram aceasta baza a infrastructurii. Prin contributii benevole, parintii participa la costurile regiei, consumabilelor, gustarilor (suc si dulciuri) si ale jucariilor.