„”Dragi frati si surori, ieri, la Asuncion (Paraguay), a fost proclamata Fericita Maria Felicia a lui Isus din Preasfântul Sacrament, în lume Maria Felicia Guggiari Echeverria – alintata de tatal ei, iar astazi si de poporul paraguayan Chiquitunga – calugarita din Ordinul Carmelitelor Desculte. A trait în prima jumatate a secolului XX si a aderat cu entuziasm la Actiunea Catolica, îngrijindu-se de cei vârstnici, bolnavi si de la închisoare. Aceasta experienta fecunda de apostolat, sustinuta de Sf. Împartasanie zilnica, s-a preschimbat în consacrarea fata de Domnul. A murit la 34 de ani, acceptând cu seninatate boala. Marturia acestei tinere Fericite este un îndemn pentru toti tinerii, mai ales pentru cei paraguayeni, de a trai viata cu generozitate, blândete si bucurie. Sa o salutam prin aplauze pe Chiquitunga si întregul popor paraguayan!”. (papa Francisc, Angelus, 24 iunie 2018).
A avut loc sâmbata, 23 iunie a.c., la Asunción, în Paraguay, beatificarea calugaritei Maria Felicia a lui Isus din Preasfântul Sacrament, din Ordinul Carmelitelor Desculte, anii vietii 1925 – 1959. Sfânta Liturghie si ceremonia de beatificare au fost prezidate de reprezentantul papei Francisc cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru cauzele sfintilor.
Tinerete în cautarea drumului
Pe numele de mireana Maria Felicia Guggiari Echeverria, noua Fericita ridicata la cinstea altarelor de Biserica catolica s-a nascut la Villarica, în Paraguay, pe 12 ianuarie 1925. Avea cinci ani când a intrat ca prescolara în Colegiul ”Sf. Maria, Ajutorul crestinilor”, dar seninatatea copilariei a fost afectata de tulburarile politico-militare din aceasta tara, dat fiind ca tatal sau, Ramon, era cunoscut pentru împotrivirea sa fata de ideologiile fasciste. În 1940 a început scoala gimnaziala si continuat pregatirea sa pâna a devenit învatatoare. Între timp, în 1941, a depus adeziunea în asociatia ”Actiunea Catolica”, care în Paraguay a fost înfiintata chiar în acel an. La întâlnirile asociatiei învata sa-l cunoasca si sa-l iubeasca pe Isus, iar la vârsta de 17 ani s-a consacrat apostolatului în feciorie.
Din Actiunea Catolica, în manastirea carmelita
Pe 8 septembrie 1953 s-a consacrat Fecioarei Maria dupa traditia ”sclaviei mariane” a Sfântului Alois Maria Grignon de Montfort. Era doar o etapa din pasul decisiv, pe care l-a facut la exercitiile spirituale din ianuarie 1954, când a hotarât sa se consacre definitiv si în totalitate lui Dumnezeu exprimându-si vointa de a depune voturile de saracie, ascultare si curatie în Ordinul carmelitelor desculte. Pe 2 februarie, sarbatoarea Prezentarii Domnului la Templu, tânara Maria Felicia se prezinta la usa manastirii si, cu determinare, seninatate si surâsul dintotdeauna pe buze, înconjurata de lacrimile celor dragi la care tinea nespus de mult, trece pragul manastirii, în care vedea ”casa lui Dumnezeu si poarta cerului”.
Numele primit la botez si l-a legat pentru totdeauna de sacramentul Euharistiei, drept care a ales ca în viata de calugarie sa fie numita ”Maria Felicia a lui Isus din Preasfântul Sacrament”. De aici au venit cele trei cuvinte cheie ale vietii sale de persoana consacrata: ”Bucurie, caritate, slujire”. Tot ceea ce a cautat sa faca era doar sa-L iubeasca, sa-L iubeasca si iar sa-L iubeasca pe Isus, prezent în fratii sai de pe acest pamânt.
De pe acest pamânt, în fericirea sfintilor
În al treilea an al vietii de calugarie, în ianuarie 1959, o persoana foarte draga moare din cauza hepatitei, aceeasi boala fiindu-i diagnosticata si ei câteva zile mai târziu. Internarea în spitalul Crucii Rosii a însemnat începutul Calvarului si îmbratisarea definitiva a Crucii, dând dovada pâna în ultima clipa de o rabdare exemplara si de o bucurie inexplicabila. La ora 4.00 a diminetii de 28 aprilie 1959, a pronuntat ultimele cuvinte: ”Isuse, ce dulce întâlnire! Fecioara Marie!”.

Sursa: https://www.vaticannews.va/ro.html