„Cu emotie în suflet, absolventii promotiei 2008 a Departamentului Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca si a Seminarului Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan Oradea s-au reîntâlnit într-un cadru festiv pentru a celebra aniversarea celui de-al zecelea an de la absolvire.

Evenimentul s-a desfasurat în seminarul nostru din Oradea, si a debutat cu Sfânta Liturghie Arhiereasca, celebrata în Biserica Seminarului. Procesiunea dinspre Capela Sfintii Trei Ierarhi spre Biserica Seminarului a fost solemna, întrucât este prima data când aproape toti absolventii seminarului care sunt hirotoniti preoti, colegi apartinatori promotiei 2008, au celebrat împreuna cu PS Virgil si formatorii din seminar Sfânta Liturghie.

În biserica erau prezenti si o mare parte din profesorii acelei vremi dar si colegii laici, împreuna cu familiile colegilor preoti care erau în jurul altarului. Cuvântul de învatatura a fost adresat de PS Virgil Bercea, decanul Facultatii noastre de Teologie pe acea vreme. Ierarhul si-a exprimat bucuria reîntâlnirii, multumind lui Dumnezeu pentru darul chemarii, invitând în acelasi timp nu doar pe preoti ci si pe ceilalti absolventi sa traiasca bucuria Evangheliei.

Dupa momentul solemn al sfintei Liturghii evenimentul a continuat cu întâlnirea dintre absolventi si profesori care s-a desfasurat în Aula Magna Episcop Ioan Suciu a Seminarului nostru. Aici, la citirea catalogului de catre profesorii responsabili, majoritatea absolventilor au raspuns „Prezent!”. De mentionat faptul ca la eveniment au participat absolventi ai specializarilor: Teologie Pastorala, Teologie-Istorie si Teologie-Filozofie.

Amintindu-si cu placere si cu emotie de momentele de studentie, atât profesorii cât si absolventii au împartasit din experientele lor din ultimii zece ani de viata. Dintre absolventi, multi au participat însotiti de soti sau de sotii dar si de copii, fapt ce demonstreaza ca facultatea urmata si-a pus amprenta asupra întregii lor familii. Si-au împartasit realizarile dar si momentele grele pe care le-au înfruntat în viata, marturisind în acelasi timp faptul ca speranta în Domnul este cea care întotdeauna i-a ajutat sa treaca peste provocari.

Ultima parte a întâlnirii a fost prânzul festiv luat împreuna: absolventi – profesori – formatori. În jurul mesei, cei prezenti împreuna cu PS Virgil, au avut sentimentul ca dupa zece ani, familia s-a unit din nou. De data aceasta, tânara generatie – copiii absolventilor – s-au simtit parte din familie, facând coalitie nu numai în jurul Candy bar-ului dar si dupa aceea, fiind de nedespartit la jocurile ce le-au facut împreuna.

A fost un moment de aducere aminte, un moment în care s-a privit înapoi în timp pentru a multumi lui Dumnezeu pentru darurile primite. A fost un moment de îmbogatire reciproca si, desigur, de comemorare a celor care nu mai sunt printre noi.

Multumim asadar tuturor pentru colaborare si pentru împartasirea facuta. Dumnezeu sa ne ajute ca la urmatoarea întâlnire – cea de douazeci de ani – sa fim prezenti toti colegii si, de ce nu, si tânara generatie, cea a copiilor, sa numere mai multi membri decât cea veche, a parintilor.