Sinodul Episcopilor

A XV-a Adunare Generala Ordinara

"Tinerii, credinta si discernamântul vocational"

Reuniune pre-sinodala

Partea a III-a
Actiunea educativa si pastorala a Bisericii
(11) Stil de Biserica
Tinerii de astazi doresc o Biserica autentica. Prin asta vrem sa exprimam, în mod deosebit ierarhiei ecleziastice, cererea noastra pentru o comunitate transparenta, primitoare, onesta, care invita, comunicativa, accesibila, bucuroasa si interactiva.
O Biserica credibila este tocmai aceea careia nu-i este frica sa se arate vulnerabila. Pentru aceasta, Biserica ar trebui sa fie prompta si sincera în admiterea propriilor greseli trecute si prezente, prezentându-se ca formata din persoane capabile de greseli si neîntelegeri.
Între aceste greseli, trebuie mentionate diferitele cazuri de abuzuri sexuale si o administrare rea a bogatiilor si a puterii. Biserica ar trebui sa continua în întarirea politicii sale de toleranta zero în cadrul propriilor institutii si astfel recunoscându-se umila si umana va putea mari propria credibilitate si capacitatea de a intra în empatie cu toti tinerii din lume. Aceasta atitudine din partea Bisericii ar constitui deja o mare diferenta fata de acele institutii si autoritati fata de care tinerii de astazi, în cea mai mare parte a cazurilor, deja nu nutresc nicio încredere.
Biserica atrage si mai mult atentia tinerilor prin înradacinarea sa în Isus Cristos. De fapt, Cristos este acel Adevar care face Biserica diferita de orice alt grup secular în care ei s-ar putea identifica. Pentru acest motiv, cerem Bisericii sa continue sa comunice Adevarul sub calauzirea Duhului Sfânt.
În afara de asta, dorim ca Biserica sa fie în masura sa comunice acest mesaj prin mijloacele moderne de comunicare si de exprimare. Tinerii au multe întrebari, dar nu pentru asta cer raspunsuri diluate sau preconfectionate. Noi, tinerii Bisericii, cerem calauzelor noastre sa vorbeasca printr-o terminologie concreta despre teme incomode, ca homosexualitatea si dezbaterea despre gender, cu privire la care tinerii deja discuta liber fara nicio inhibare. Unii percep Biserica si ca "antistiintifica"; pentru aceasta dialogul cu comunitatea stiintifica este la fel de important, deoarece stiinta este în masura sa lumineze frumusetea creatiei. În acest sens, Biserica ar trebui sa se îngrijeasca si de tematicile ambientale, îndeosebi de problema poluarii. Dorim sa vedem si o Biserica solidara si îndreptata spre cei care lupta în periferii, spre cel care este persecutat si cel care este sarac. O Biserica atragatoare trebuie sa fie în mod necesar relationala.
(12) Tineri protagonisti
Biserica trebuie sa-i implice pe tineri în procesele decizionale si sa le ofere roluri de leadership. Acestia trebuie gasiti în parohii, dieceze, la nivel national si international si chiar la nivelul comisiilor din Vatican. Suntem ferm convinsi ca suntem gata pentru a putea fi calauze, capabili sa ne maturizam si sa învatam de la membri mai experti ai Bisericii, fie ei religiosi sau laici. Avem nevoie de programe de leadership de formare, o dezvoltare continua si calificatoare de tinere calauze. Unele femei tinere percep o lipsa de figuri feminine de referinta în cadrul Bisericii, careia si ele doresc sa daruiasca talentele lor intelectuale si profesionale. În afara de asta, consideram ca seminaristii si calugarii, cu atât mai mult, ar trebui sa fie si mai capabili sa-i însoteasca pe tinerii care ocupa aceste roluri de responsabilitate.
În afara de aceasta implicare mai mare, vrem sa fim si o prezenta bucuroasa si entuziasta si misionari în cadrul Bisericii. În afara de asta exprimam puternic dorinta unei voci creative proeminente. Aceasta creativitate îsi are exprimarea sa naturala în muzica, în liturgie, în arte; din pacate, astazi, aceste aspecte sunt un potential neexprimat, fiind adesea dominata partea creativa a Bisericii de membrii sai mai batrâni.
În afara de asta se aspira sa se aiba comunitati în care tinerii împartasesc bataliile lor si unde pot sa fie martori unul pentru altul. În multe locuri acest lucru se întâmpla deja prin initiative locale, dar este nevoie oricum de sprijin mai mare, atât la nivel institutional cât si economic.
Tinerii Bisericii vor sa aiba o privire în iesire. Tinerii sunt interesati de activitatile politice, civile si umanitare. Catolici fiind, ei vor sa fie activi în sfera publica pentru îmbunatatirea societatii comune. În toate aceste initiative, tinerii cer sa fie însotiti si sa fie luati în considerare în mod serios ca membri responsabili ai Bisericii.
(13) Locurile de privilegiat
Dorim ca Biserica sa ne vina în întâmpinare în diferitele locuri în care este putin prezenta sau deloc. Îndeosebi, locul înc are speram sa fim întâlniti de Biserica sunt strazile, unde se afla persoane de toate tipurile. Biserica ar trebui sa încerce sa dezvolte creativ noi strazi pentru a merge sa întâlneasca persoanele exact acolo unde se afla, în locurile care se potrivesc lor si unde de obicei socializeaza: baruri, cafenele, parcuri, sali de sport, stadioane, si orice alt centru de agregare culturala sau sociala. Ar trebui luate în considerare si spatii mai putin accesibile, cum sunt ambientele militare, ambientul de munca si zonele rurale. Dar este la fel de important ca lumina credintei sa ajunga în locurile suferinde cum sunt orfelinatele, spitalele, periferiile, zonele de razboi, închisorile, comunitatile de recuperare si cartierele cu lumini rosii.
Daca pe de o parte Biserica vine deja sa ne întâlneasca prin numeroasele sale scoli si universitati raspândite în toata lumea, am vrea s-o vedem aici si mai prezenta si eficace. Resursele nu sunt niciodata irosite daca sunt investite în aceasta zona, deoarece multi tineri petrece chiar aici cea mai mare parte a timpului lor, implicându-se cu persoane care provin din diferite proveniente socio-economice. Multi dintre noi sunt deja credinciosi membri ai comunitatilor parohiale sau membri ai diferitelor institutii, asociatii si organizatii din cadrul Bisericii. A sprijini pe cel care este deja angajat în aceste contexte este un imperativ al comunitatii ecleziale, în asa fel încât acestia sa fie întariti si inspirati în misiunea lor de evanghelizare a lumii.
În acelasi mod al diferitelor locuri fizice în care poate sa fie întâlnita, Biserica trebuie sa ia în considerare lumea digitala. Dorim o Biserica accesibila prin social media si prin diferitele spatii virtuale, asa încât sa poata oferi o informatie mai utilizabila si eficace despre Biserica si despre învataturile sale pentru a putea contribui la formarea tânarului.
Pe scurt, am vrea sa fim întâlniti acolo unde suntem – intelectual, emotiv, spiritual, social si fizic.
(14) Initiative care trebuie întarite
Dorim experiente care sa poata mari relatia noastra cu Isus în lumea reala, initiative eficace care ne ofera o experienta de Dumnezeu. Pentru aceasta apreciem îndeosebi experientele care ne permit sa întelegem sacramentele, rugaciunea si liturgia, cu scopul de a putea împartasi si apara credinta noastra în lume. Sacramentele au o valoare puternica pentru noi si de aceea vrem sa dezvoltam un sens mai profund a ceea ce înseamna ele în vietile noastre. Acest lucru este valabil pentru pregatirea la casatorie, pentru sacramentul reconcilierii, pregatirea pentru botezul copiilor, etc. Din cauza lipsei unei prezentari clare si atragatoare a ceea ce sacramentele ofera cu adevarat, unii dintre noi le primesc fara a le valoriza totusi în mod corespunzator.
Unele initiative rodnice sunt: evenimente precum Ziua Mondiala a Tineretului, cursuri si programe care furnizeaza raspunsuri si formare (în special pentru cei care sunt noi la credinta), pastoratie sociala, catehism pentru tineri, zile de reculegere la sfârsit de saptamâna si exercitii spirituale, evenimente de factura carismatica, coruri si grupuri de rugaciune, pelerinaje, initiative sportive crestine, grupuri de tineret parohiale si diecezane, grupuri de studiu al Scripturii, grupuri crestine universitare, app referitoare la credinta si varietatea imensa de miscari si asociatii în cadrul Bisericii.
Ne plac evenimentele la scara larga, dar nu trebuie în mod necesar sa aiba toate aceeasi extindere. Si mici grupuri locale unde putem sa exprimam întrebarile noastre si sa împartasim fraternitatea crestina sunt de importanta primara în pastrarea credintei. Aceste mici evenimente în diferitele contexte sociale au capacitatea de a umple prapastia dintre evenimentele de mare scara în Biserica si dimensiunea parohiala. În afara de asta, întâlnirea în aceste modalitati este foarte importanta în tari unde crestinii sunt mai putin acceptati.
Dimensiunea sociala si spirituala a initiativelor Bisericii pot sa se completeze una pe alta. În afara de asta se observa o dorinta de iesire spre social si de evanghelizare fata de cei care lupta împotriva bolii si a dependentelor, si în acelasi timp intrând în dialog cu persoane apartenente la diferitele traditii religioase si culturale si la diferitele contexte socio-economice. Biserica ar trebui sa întareasca initiative menite sa combata traficul de fiinte umane si migratia fortata, precum si traficul de droguri, tema urgenta îndeosebi în America de Sud.
(15) Instrumente de utilizat
Biserica trebuie sa adopte un limbaj în masura sa se relationeze cu uzantele si obiceiurile tinerilor, în asa fel încât toti sa poata avea oportunitatea de a asculta mesajul Evangheliei. Suntem foarte entuziasti de varietatea exprimarilor Bisericii. Unii dintre noi traiesc "focul" miscarilor carismatice de astazi care subliniaza actiunea Duhului Sfânt; altii în schimb sunt atrasi de tacere, meditatie si traditii liturgice. Toate acestea sunt utile, deoarece sunt de ajutor pentru a ne ruga în multe moduri diferite. În afara Bisericii, multi tineri traiesc o spiritualitate intensa, însa Biserica ar putea sa se relationeze cu ei prin instrumente adecvate.
* Multimedia – Internetul ofera Bisericii o oportunitate nemaivazuta în evanghelizare, în special prin social media si continuturile multimediale online. Fiind tineri, suntem nativi digitali în masura sa conducem pe acest drum. În afara de asta, este un loc unde se poate relationa cu cel care provine dintr-o traditie religioasa diferita, sau cu cel care nu are o traditie religioasa. Seria de materiale vide ale papei Francisc este un exemplu bun al modului în care internetul poate sa exprime un potential de evanghelizare.
* Anii sabatici – Perioadele de timp dedicate slujirii cu miscari si asociatii caritative dau tinerilor o experienta de misiune si un spatiu în care sa practice discernamântul. Asta poate crea si oportunitati pentru Biserica pentru a-i întâlni pe cei care nu cred si persoane de alte traditii religioase din lume.
* Arta si frumusete – Frumusetea este universal recunoscuta si Biserica în decursul istoriei sale a stiut sa evanghelizeze si sa se faca prezenta prin exprimarile artistice, precum muzica, artele figurative, arhitectura, designul, etc. Tinerii raspund cu usurinta si le este placuta creativitatea si expresivitate.
* Adoratie, meditatie si contemplatie – În afara de asta apreciem contrastul tacerii care este oferit de traditia Bisericii prin adoratia euharistica si rugaciunea contemplativa. Ea furnizeaza un spatiu departe de zgomotul continuu al comunicarii moderne si chiar acolo e locul unde putem sa-l întâlnim pe Isus. Tacerea este locul unde putem sa ascultam glasul lui Dumnezeu si sa discernem vointa sa cu privire la noi. În afara de asta, sunt multi din afara Bisericii care apreciaza meditatia, de aceea bogata traditie pe care o are Biserica în privinta ei poate sa reprezinte o punte spre cei care, desi nu sunt persoane de credinta, se recunosc spirituale. Acest lucru poate fi contra-cultural, dar eficace.
* Marturie – Fiecare istorie a persoanelor care au facut parte din Biserica este cale eficace de evanghelizare, deoarece despre experientele personale nu se poate discuta. Martorii crestini moderni si marturia Orientului Mijlociu crestin persecutat sunt în mod deosebit semne puternice ale plinatatii de viata care se gaseste în Biserica. Vietile sfintilor sunt înca relevante pentru noi ca parcursuri de sfintenie si de plinatate.
* Sinodalitate – Am fost entuziasmati sa ne vedem luati serios în consideratie de ierarhia ecleziastica si simtim ca acest dialog este un proces vital si rodnic între Biserica tânara si cea matura. Ar fi un pacat daca acestui dialog nu i-ar fi data oportunitatea de a merge înainte si a creste. Aceasta cultura de deschidere este extrem de salutara pentru noi.
La începutul acestei Reuniuni pre-sinodale, în spirit de dialog, papa Francisc a prezentat acest verset din Biblie: "Dupa aceea, voi revarsa Duhul meu peste orice faptura: vor profeti fiii vostri si fiicele voastre, batrânii vostri vor avea vise si tinerii vostri vor avea viziuni" (Ioel 3,1).

Traducere de pr. Mihai Patrascu

Sursa: http://www.ercis.ro