„În 1950, în plina prigoana comunista, în beciurile Ministerului de Interne, unde era retinuta si anchetata pentru marturisirea credintei, Sora Ionela Cotoi înfiripa primul nucleu al Congregatiei greco-catolice a Inimii Neprihanite cu scopul de a adora Sfânta Euharistie în unire si dupa modelul Maicii Domnului.

Ca Maica Generala a Congregatiei Inimii Neprihanite, a fost un suflet adorator care si-a dedicat întreaga viata adorarii Treimii, slujirii lui Isus si Preacuratei, Bisericii. În vremuri de prigoana si de ateizare a tarii, a luptat cu curaj pentru promovarea si trairea credintei, a trudit pentru a face acte de caritate tuturor sufletelor pe care le-a întâlnit în drumul vietii. E cunoscuta chiar si peste hotare activitatea surorilor Congregatiei Inimii Neprihanite din Casa „Sfântul Iosif” de la Odorheiu Secuiesc, unde Sora Ionela Cotoi a dorit de la început sa puna în miscare o ampla opera de caritate în favoarea copiilor aflati în dificultate. Si astazi, 150 de copii din toata România cresc la umbra Casei „Sfântul Iosif”, unde gasesc gazduire, mângâiere materna si spirituala din partea surorilor Congregatiei Inimii Neprihanite.

Cea mai îndelungata parte a vietii a petrecut-o la Bucuresti în rugaciune si sprijin pentru surori, frati ori nevoiasi. Aici, în ziua Domnului, îngenuncheata în rugaciune, îsi da sufletul în mâinile Tatalui ceresc. Dumnezeu sa o odihneasca unde privegheaza Lumina Fetei Sale!

Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu,
prin zamislirea inimii tale neprihanite,
prin suferintele si patimile de pe Cruce ale lui Isus,
venim cu adânca smerenie si cu mare încredere
sa ne consfintim inimii tale neprihanite,
asezând, în locul nenumaratelor pacate, ale noastre si ale lumii,
inima ta de Mama iubitoare.
Dorim cu sinceritate ca Isus sa triumfe prin inima ta,
raul, minciuna si pacatul sa se nimiceasca,
iar iubirea, credinta si adevarul sa straluceasca.
Inima neprihanita si însângerata a Sfintei Fecioare,
fii în veci iubita si între popoare slavita si triumfatoare.
Amin!

(Rugaciune de consacrare Fecioarei Maria, rostita adesea de Sr. Ionela)