„Alaturi de echipa manageriala a scolii, Petru Mlendea, primarul municipiului Beius, preoti greco-catolici si zeci de profesori, actuali si fosti elevi, europarlamentarul Emilian Pavel a dezvelit bustul fondatorului Colegiului National „Samuil Vulcan”. „Gestul pe care îl fac astazi, acela de a oferi Colegiului National „Samuil Vulcan”, bustul fondatorului sau este unul de respect fata de o institutie venerabila care a dat tarii trei academicieni si a facut Bihorului onoarea de a avea prima scoala cu rang de colegiu national. Este de asemenea un gest de recunostinta fata de tatal meu, fata de dragostea pe care mi-a insuflat-o pentru aceste locuri, pentru tara noastra si fata de motivatia permanenta pe care mi-a dat-o de a face totul mereu mai bine”, a precizat europarlamentarul.

Ceremonia a continuat cu discursul primarului urbei de pe Valea Nimaiestilor. „La 6 octombrie 1828, episcopul Samuil Vulcan venea de la Blaj si punea bazele, în Beius, a liceului care astazi îi poarta numele. Scopul pentru care a fost înfiintat a fost, asa cum este scris si pe frontispiciul institutiei, acela al educarii tineretului acestei provincii. Aproape doua secole, colectivele de dascali de la Samuil Vulcan au crescut generatii de elevi foarte bine pregatiti care au dus prestigiul liceului si al Beiusului în toate colturile tarii si bineînteles în afara granitelor României”, a spus Petru Mlendea. Mihaela Ilies, directorul colegiului, a marturisit ca traieste cu emotie o sarbatoare tripla: 20 de ani de Colegiu National, scoala fiind prima din judet careia i-a fost decernat acest titlu la data de 1 martie 1998, 100 de ani de la Unire si 190 de ani de existenta vulcaniana. „Fondatorul sau, episcopul Samuil Vulcan, a fost un spirit empatic dar mai ales un spirit iluminist, un adevarat patriot care a sustinut cauza tuturor românilor indiferent de etnia sau religia lor. Religia sa a fost dragostea de neam si spiritul de într-ajutorare, renumitul spirit vulcanism perpetuat pâna în zilele noastre de catre dascalii, elevii si absolventii din vulcania. Noi, cei de azi, ne asumam valorile vulcaniste, le asiguram perenitatea, cladind totodata prezentul si viitorul colegiului, care a fost întotdeauna un centru de propovaduire a binelui si fericirii prin lumina cunoasterii raspunzând cerintelor si societatii actuale”, a spus Mihaela Ilies.

Printre invitati s-a numarat Alin Novac Iuhas, inspector scolar, Dacian Palladi, city managerul municipiului Oradea, Aurelian Silvestru, directorului liceului Prometeu din Chisinau, dar si profesori emeriti din Satu Mare si Timisoara. Vicarul Episcopiei Greco-Catolice Oradea, Mihai Vatamanelu, a rostit mesajul Preasfintitului Virgil Bercea.”Va sunt recunoscator pentru faptul ca purtati o autentica cinste si pastrati cu onoare patronajul sau spiritual asupra acestei scoli statale. Felicit întreaga directiune a colegiului, nu doar pentru cunoscuta eficienta educationala ci si pentru îngrijirea materiala de înfrumusetare a cladirii”. Nu au lipsit nici momentele artistice, elevii primind ropote de aplauze dupa reprezentatiile actoricesti de exceptie si dansuri traditionale.

Sursa: https://agentianewsbihor.ro