„Festivalul European Music Open (19 – 24 iunie) a debutat marti, la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, cu vernisajul expozitiei „Ion Grigorescu. Opera pictata: 1963 – 2017”. Expozitia cuprinde 49 de lucrari pictate, printre care si unele picturi înca neexpuse în tara. Piesa centrala, „Sugrumarea postelnicului Cantacuzino”, a fost recuperata din Elvetia si expusa pentru prima data, la Oradea.

Ion Grigorescu este considerat un artist de exceptie, operele sale fiind repere pretioase în peisajul artistic contemporan. Lucrarile lui Ion Grigorescu au fost prezentate inclusiv la Muzeul de Arta Moderna din New York si la Centrul Pompidou din Paris. Expozitia va ramâne la noul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea timp de doua luni.

Domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor, a îndemnat publicul în deschiderea Festivalului „sa citeasca, sa vada si sa înteleaga lucrarile din aceasta expozitie de exceptie, de o profunzime rara", dar mai cu seama sa descopere tacerea artistului, a unui „suflet chinuit pâna în 1989, care poarta în el drama României si a oamenilor care au trait înainte de acel an”.
Prezent la eveniment a fost si Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Festivalul European Music Open ofera ocazia unor întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, a literelor, a muzicii. Oaspetii de marca din acest an sunt artistul plastic Ion Grigorescu, scriitorul Calin-Andrei Mihailescu, dirijorul Shuya Okatsu, soprana Brigitta Kelle, tenorul Hironori Jo, mezzosoprana Maria Popa, bas-bariton Johannes von Duisburg, Corul de Copii Radio, dirijor Voicu Popescu, Castro Romero Flamenco si compania sa, Catalin Stefanescu – realizatorul si gazda programului „Garantat 100%” de la TVR si Corul Madrigal, dirijor Anna Ungureanu.

Festivalul se va desfasura în mai multe locuri reprezentative din Oradea: Muzeul Tarii Crisurilor, Bazilica Romano-Catolica, Teatrul Regina Maria, Sinagoga Sion, Cetatea Oradea, Catedrala Greco-Catolica, timp de cinci zile, în perioada 19 – 24 iunie 2018. Organizatori sunt Primaria Municipiului Oradea si Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR), director Mihai Jurca, si partenerii sai.