Ce este Ziua Mondiala a Tineretului?

Ziua Mondiala al Tineretului (ZMT) este o minunata „inventie” a Sfântului Ioan Paul al II-lea. Aceste întâlniri au umplut de entuziasmul credintei milioane de tineri, au atins inimile cele mai împietrite, au alinat cele mai adânci suferinte si au aratat lumii întregi ca atunci când tinerii sunt aparati, stimati si încurajati pot face lucruri minunate. Papa Francisc i-a îndemnat de mai multe ori pe tineri sa participe la acest eveniment.

Împreuna cu multimea de tineri din întreaga lume, si tinerii români au ocazia de a creste în credinta si de a o marturisi participând la Ziua Mondiala a Tineretului din Panama. Aceasta este o experienta profunda, într-un fel unica, de comuniune a Bisericii universale: tineri din toate colturile lumii uniti de aceeasi credinta în Isus Cristos; în diversitatea raselor, limbilor si culturilor; în jurul Sfântului Parinte; pentru a se ruga, a sarbatori si a se cunoaste; pentru a spune lumii întregi: „Cristos nu ne rapeste nimic, ci ne daruieste totul!”

Care este tema?

Tema celei de-a XXXIV-a Zi Mondiala a Tineretului este: „Iata, slujitoarea Domnului: fie mie dupa cuvântul tau” (Lc 1,38).

Când va avea loc Ziua Mondiala a Tineretului 2019?

Perioada de desfasurare a evenimentului este 22-27 ianuarie 2019, în capitala statului Panama.

Cum se vor desfasura Zilele în Dieceze?

Întâlnirea din Panama va fi precedata de Zilele în Dieceze, în perioada 16-20 ianuarie, timp dedicat experientelor de credinta, activitatilor caritative si momentelor culturale în diecezele din Panama, Costa Rica si Nicaragua.

Este deja o traditie a Zilelor Mondiale ale Tineretului ca diecezele tarii care gazduieste evenimentul sa ofere tinerilor pelerini posibilitatea de a cunoaste mai bine spiritualitatea si cultura locala. Diecezele din Panama, Costa Rica si Nicaragua„ invita toate grupurile interesate sa profite de aceasta oportunitate.

Tinerii vor fi gazduiti în camine, centre parohiale, centre sportive si case. Vor fi organizate activitati diferite: întâlniri cu comunitatea catolica a locului, momente de rugaciune si pelerinaje, adeziuni la proiecte sociale si misionare, manifestari muzicale, artistice, gastronomice, etc.

Cu mare probabilitate, grupul din România va petrece acest timp în Prelatura Bocas del Toro din Panama.

Care trebuie sa fie vârsta participantilor?

Dat fiind faptul ca activitatile Zilei Mondiale a Tineretului sunt proiectate si organizate pentru tineri, organizatorii au stabilit ca participantii vor trebui sa aiba o vârsta minima de 15 ani si, de preferat, o vârsta maxima de 30 ani. Însa pentru participantii din România este de preferat ca vârsta minima sa fie de 18 ani. Bineînteles, la ZMT sunt invitate si familiile tinere cu copii mai mici de 14 ani, responsabilitatea supravegherii copiilor fiind de datoria integrala a parintilor.

Care sunt costurile?

Cheltuielile prevazute sunt urmatoarele:

Taxa de participare la ZMT Panama 2019: 250 dolari americani (include rucsacul pelerinului, accesul la toate evenimentele ZMT, precum si asigurare medicala, cazare, masa si transport pentru perioada 22-27 ianuarie);
Taxa de participare pentru Zilele în Dieceze: 50 dolari americani;
Transportul spre Prelatura Bocas del Toro si apoi spre capitala: 50 dolari americani;
Însemnele grupului din România: 10 euro;
Biletul de avion: poate varia între 1200 si 1400 de euro, în functie de numarul de persoane (dus: Bucuresti – San Jose, Costa Rica; întors: Panama City – Bucuresti).
Toate aceste cheltuieli sunt pentru un grup de 30 de persoane. Nu sunt incluse intrarile la diferitele obiective, asigurarea de calatorie si cheltuielile personale.

Care vor fi conditiile de cazare?

Cazarea participantilor va fi în familii, sali parohiale, scoli, campusuri universitare, sali de sport. Toate aceste structuri vor fi dotate cu apa, dusuri, toalete. Tinerii vor trebui sa aiba la ei sac de dormit si izopren.

Cine se ocupa de organizarea participarii tinerilor din România la ZMT Panama 2019?

Oficiul National pentru Pastoratia Tineretului este organizatorul pelerinajului tinerilor din România la ZMT Panama 2019.

Cum pot afla alte informatii?

Situl oficial al evenimentului este www.panama2019.pa, iar situl oficial national este www.zmtromania.ro.

Datele de contact ale responsabilului national sunt urmatoarele:

Pr. Felix Roca – telefon: 0741501481, email: pr.felixroca@gmail.com;

Ce documente am nevoie?

Cetatenii români nu au nevoie de viza pentru intrarea în Costa Rica si Panama. Este necesar pasaportul, valabil 6 luni de la data plecarii. Nu exista solicitari speciale în ceea ce priveste vaccinarea. Toti participantii din România la ZMT Panama 2019 vor trebui sa înainteze responsabilului national o recomandare din partea propriului parinte paroh, în momentul achitarii acontului.

Doresc sa particip. Cum ma înscriu?

Înscrierea presupune urmatorii pasi:

Completarea formularului de înscriere de mai jos;
Achitarea acontului de 350 dolari americani reprezentând taxa de participare la ZMT, taxa de participare la Zilele în Dieceze si taxa pentru transport spre si de la Bocas del Toro.
Considerând ca locurile sunt limitate, confirmarea participarii se va face în ordinea înscrierilor. Data limita pentru înscriere si achitarea acontului este 30 iunie 2018.