Cu câteva zile înainte de sărbătoarea Fericiților Martiri Greco-Catolici, Congregația surorilor Maicii Domnului din Oradea s-a aflat în sărbătoare. Un sobor de patru ierarhi și mulți preoți au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în curtea casei care mai apoi a fost sfințită.

La Sărbătoare au participat la invitația Preasfințitului Părinte Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea: Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop greco-catolic de Cluj Gherla, Preasfinția Sa László Böcskei, episcop romano-catolic de Oradea și Preasfinția Sa Ioan Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj. Preacuvioasa Maică Teodorina Birtoc, superioara generală a Congregației Maicii Domnului a fost prezentă la Oradea, alături de surori din toate mănăstirile din țară.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Virgil a amintit cei doi fondatori ai Congregației Maicii Domnului, acum la ceas aniversar, acest an fiind dedicat centenarului Congregației, pe Înalt Preasfinția Sa Vasile Suciu, Mitropolitul Blajului și pe Preacuvioasa Maică Febronia Mureșan, care a realizat visul Înalt Preasfințitului Vasile Suciu de a întemeia Congregația. Femeia care a trăit coordonatele precum Maica Domnului, care a știut să le trăiască și în cotidian.

La finalul Sfintei Liturghii Preacuvioasa Maică Teodorina a ținut un cuvânt festiv cu ocazia sfințirii casei, dăruind ierarhilor, părintelui vicar general Mihai Vătămănelu OFMVConv precum și părintelui Alexandru Fiț, capelanul Mănăstirii, un buchet de flori și o icoană. Comunității din Oradea, superioara generală a dăruit o Sfântă Evanghelie pentru a propovădui Cuvântul Domnului tuturor.

Congregația Maicii Domnului are în prezent cinci comunități, două fiind la Cluj-Napoca. Comunitatea din Oradea are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, este condusă de către Sora Claudia Butaș și compusă din sora Patricia, sora Vicenția, sora Ana. Surorile își desfășoară activitatea în cadrul Episcopiei de Oradea, în sectorul învățământ, dedicându-și cu timp și fără timp serviciul în folosul Bisericii și al oamenilor.

Eugen Ivuț