Har si pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toti cei ce aduceti daruri si faceti bine întru sfintele noastre biserici si va aduceti aminte de cei saraci.

+ Virgil Bercea

Episcop

Iubiti credinciosi, Evanghelia de azi ne vorbeste despre un om din Samaria, un om oarecare, fara nici o importanta din punct de vedere social. Acest om, în calatoria sa, întâlneste o persoana în suferinta, nu întreaba ce nationalitate are, de ce a cazut între tâlhari, ce fel de religie are, el doar actioneaza pentru ca, potrivit constiintei lui, omul suferind trebuie ajutat.
Caritas Eparhial Oradea, în actiunile pe care le organizeaza zi de zi, încearca sa vada omul, netinând cont de religie, de nationalitate, de culoare etc. Fiecare dintre noi, astazi, suntem invitati sa depasim aceste bariere care ne blocheaza si sa încercam sa ajutam oameni si nu persoane apartinatoare unui cult sau unei nationalitati.
Dragii mei, samarineanul de astazi se opreste lânga un om care, din punct de vedere etnic si cultural, este un dusman, însa pentru el aceste lucruri nu au importanta, el vede doar suferinta celui cazut intre tâlhari. De multe ori suntem împinsi sa judecam omul zicând: “daca apartine cultului respectiv este prietenul meu, daca nu apartine cultului respectiv nu este prietenul meu”. Cristos, în Evanghelia de astazi, vrea sa ne atraga atentia la faptul ca toti oamenii sunt fii ai Lui Dumnezeu, indiferent în ce casa, în ce tara, cu ce religie, cu ce culoare se nasc.
Iubitilor, astazi va invit pe fiecare dintre dumneavoastra sa fiti un samarinean, sa depasiti barierele religiei, a etniei, si sa vedeti în acesti oameni, semeni ai nostri, niste frati si fii ai Lui Dumnezeu, care au nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Colecta speciala, care se organizeaza în Duminica Samariteanului Milostiv, are ca scop strângerea de fonduri pentru sustinerea cantinei unde manânca zilnic 56 de copii si 70 de adulti. Prin urmare, tasul din data de 13 noiembrie 2016 va fi predat, de fiecare parohie, Asociatiei Caritas Eparhial Oradea.

Presedinte