„"Provoaca durere s-o spun: astazi se vorbeste despre familii diversificate, despre diferite tipuri de familie. Da, este adevarat: familie este un cuvânt analog, se spune si «familia stelelor», «familia animalelor». Dar familia imagine a lui Dumnezeu este una singura, cea între barbat si femeie. Se poate întâmpla sa nu fie credinciosi dar daca se iubesc si se unesc în casatorie sunt dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Pentru aceasta casatoria este un sacrament mare". Asta a spus papa Francisc, vorbind liber, adresându-se delegatiei Forumului Asociatiilor Familiale primita sâmbata 16 iunie în audienta cu ocazia celor 25 de ani de la întemeiere.
Dupa ce a ascultat salutul lui Gigi De Palo, presedintele Forumului Familiilor, papa a lasat textul scris ("mi se pare un pic rece", a spus el) pentru a se adresa auditoriului sau în maniera colocviala. Si facând astfel a atins multe teme discutate: de la avortul selectiv la infidelitate, la criticile care au fost facute exortatiei apostolice Amoris laetitia. Asadar nu a vorbit expres despre "Factorul Familie" si despre importanta ca o tara sa investeasca în familie, teme care erau prezente în textul scris, care a fost încredintat si considerat citit.
Invitând cuplurile sa citeasca exortatia sa apostolica despre bucuria iubirii citata putin mai înainte de De Palo ("Cititi – a sugerat papa – capitolul al patrulea, este miezul lui Amoris laetitia, vorbeste despre spiritualitatea de fiecare zi"), Francisc a facut referinta la dezbaterea aparuta în jurul ei. "Unii au redus Amoris laetitia – a spus el – la o cazuistica sterila «se poate – nu se poate»: n-au înteles nimic". În exortatia apostolica "nu se ascund problemele" si pentru aceasta logodnicii trebuie sa fie ajutati în pregatirea casatoriei. "Familia este o aventura frumoasa si astazi, o spun cu durere – a adaugat papa – vedem ca de atâtea ori se gândesc sa înceapa o familie, sa faca o casatorie, ca si cum ar fi o loterie. «Hai, daca merge, merge, daca nu merge stergem treaba si începem înca o data»". Francisc a stigmatizat aceasta "superficialitate" fata de "darul cel mai mare pe care Dumnezeu l-a dat omenirii: familia".
O alta tema delicata asupra careia papa a voit sa intervina, în fata sotilor, este cea a fidelitatii. "Un lucru care în viata matrimoniala ajuta mult – a spus el – este rabdarea, a sti sa se astepte. Exista în viata situatii de crize puternice, urâte, unde ajung si timpuri de infidelitate". Francisc a laudat "rabdarea iubirii care asteapta. Atâtea femei, dar si barbatul uneori face asta, în tacere au asteptat, privind în alta parte, asteptând ca sotul sa se întoarca la fidelitate". Aceasta – a subliniat Francisc – este "sfintenia care iarta totul pentru ca iubeste".
Pontiful a povestit acest episod: "Odata o femeie, la Buenos Aires, mi-a spus: «Voi preotii sunteti smecheri: studiati opt ani pentru a deveni preoti si apoi dupa câtiva ani treaba nu merge, o scrisoare frumoasa la Roma si îti dau permisiunea si tu poti sa te casatoresti. În schimb noua, care ne dau un sacrament pentru toata viata, ne multumiti cu trei sau patru conferinte de pregatire, si acest lucru nu e corect»". "Este nevoie de conferinte de pregatire – a comentat Francisc cu privire la pregatirea la casatorie – dar este nevoie de barbati si femei prieteni care sa-i ajute pe tineri sa se maturizeze pe acest drum". Si a sugerat: "Astazi este nevoie de un catecumenat pentru casatorie, cum exista un catecumenat pentru botez". Pregatirea la casatorie este importanta "si pentru ulterioara educare a copiilor. Nu este usor sa-i educam, sunt mai zvelti decât noi în lumea virtuala, stiu mai multe decât noi", a afirmat papa. "A educa la jertfa vietii familiale nu este usor!", a exclamat în sfârsit cuprinzând ambele momente: formarea la casatorie si educatia pe care sotii o vor da copiilor.
Francisc a tratat si tema avortului selectiv. "Am auzit spunându-se ca este la moda – a spus el – sau macar este obisnuit ca atunci când în primele luni de sarcina se fac studii pentru a vedea daca pruncul nu se simte bine sau vine cu ceva, prima oferta este: «scapam de el»". "Uciderea pruncilor: pentru a rezolva viata linistita se elimina un nevinovat". "Când eram copil – a adaugat Francisc – profesoara care preda istorie ne spunea despre prapastie, pentru a-i arunca acolo, pentru a salvgarda puritatea copiilor. O atrocitate, dar noi facem acelasi lucru". "Pentru ce – s-a mai întrebat papa cu glas tare – nu se vad pitici pe strada? Pentru ca protocolul atâtor medici spune: vine rau, sa scapam de el". "Secolul trecut – a ritmat pontiful – toata lumea s-a scandalizat pentru ceea ce faceau nazistii. Astazi facem acelasi lucru dar cu manusi albe".
Familia, se citeste în discursul care fusese pregatit, "se afla în centrul proiectului lui Dumnezeu. "Fiind leagan al vietii si prim loc al primirii si al iubirii, ea are un rol esential în vocatia omului". Din pacate în societatea noastra, adesea ispitita si condusa "de logici individualiste si egoiste" adesea "pierde sensul si frumusetea legaturilor stabile, a angajarii fata de persoane, a îngrijirii fara conditii, a asumarii de responsabilitati fata de celalalt, a gratuitatii si a daruirii de sine. Pentru acest motiv – continua papa – se întelege cu greu valoarea familiei si se ajunge sa fie conceputa dupa aceleasi logici care privilegiaza individul în loc sa privilegieze relatiile si binele comun".
"Este un paradox autentic – denunta discursul lui Francisc – ca nasterea copiilor, care constituie cea mai mare investitie pentru o tara si prima conditie a prosperitatii sale viitoare, reprezinta adesea pentru familii o cauza de saracie, din cauza sprijinului scazut pe care-l primesc sau a ineficientei atâtor servicii". "Sensibilitatea pe care o duceti înainte cu privire la familie – continua discursul adresat presedintelui Gigi De Palo si celorlalti delegati – nu este de etichetat drept confesionala pentru a o putea acuza – în mod gresit – de partialitate. Ea se bazeaza în schimb pe demnitatea persoanei umane si de aceea poate sa fie recunoscuta si împartasita de toti, asa cum se întâmpla atunci când, si în contexte institutionale, se refera la «Factorul Familie» ca element de evaluare politica si operativa, multiplicator de bogatie umana, economica si sociala".
(Dupa www.avvenire.it, sâmbata, 16 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro