„În debutul Saptamânii stiintifice, manifestare care reuneste o serie de conferinte si activitati ale facultatilor oradene, la Universitatea din Oradea au fost evidentiati profesorii cu care institutia se mândreste.

Marti, în Aula Magna a institutiei, 37 de cadre didactice, desemnate de cele 15 facultati, au primit titlul de "profesor emerit", distinctie acordata în premiera, de altfel recent instituita de Senatul Universitatii oradene. "Nu este o simpla diploma, ci semn de onoare si recunostinta celor care o primesc", a punctat rectorul Constantin Bungau. Presedintele Senatului, Sorin Curila, a subliniat la rândul sau importanta cinstirii înaintasilor, asadar inclusiv a dascalilor care au predat în Universitate. Au fost prezenti de asemenea si cei doi ierarhi: Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.

11 din profesorii omagiati au predat sau înca predau la Facultatea de Medicina si Farmacie, fiind vorba despre Aurel Babes, Marius Bembea, Gheorghe Bumbu, Doru Craiut, Ludovic Gilau, Augustin Lengel, Gheorghe Mermeze, Petru Mihancea, Tiberiu Nemeth, Radu Spineanu si Emil Marginean.

De la Facultatea de Arte, au primit titlul de profesor emerit Aurel Chiriac (directorul Muzeului Tarii Crisurilor) si fosta decanita Agneta Marcu, iar la Geografie, Turism si Sport au fost alesi profesorii Octavian Bâc (fost decan), Dinu Dragan, Iacob Hantiu (fost prorector al Universitatii), Vasile Marcu, Stefan Maroti, Nicolae Josan (fost prorector) si Florian Bente.

Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei a avut un singur laureat, pe fostul decan Teodor Leuca, la fel ca Facultatea de Inginerie Energetica si Management Industrial, care l-a desemnat pe fostul rector Ioan Felea.

La Facultatea de Inginerie Manageriala si Tehnologica au fost alesi opt profesori pentru titlul oferit marti: Macedon Ganea, Gavril Rosca, Ioan Eugen Radu, Dinu Fodor, Ioan Lucaciu, si Vidican Aron Tripe.

Din rândul istoricilor Universitatii, patru au primit aceeasi distinctie: Sever Dumitrascu, Viorel Faur, Mihai Drecin si Ion Zainea. Profesorul Drecin a stârnit râsetele audientei, spunând ca daca ar scrie într-o carte istoria "mai putin stiuta" a fostului institut pedagogic si a Universitatii de azi, "o sa câstig mai multi bani decât dupa toate cartile publicate pâna acum".

Profesori emeriti sunt de acum si Paul Magheru si Ioan Dersidan (Facultatea de Litere), respectiv dascalii Facultatii de Protectia Mediului Petru Burescu, Gheorghe Cioban, Nicolae Ioan Csep si Viorel Scheau.

Sursa: http://www.ebihoreanul.ro