Pe parcursul perioadei de post, tinerii din Eparhia de Oradea au adresat tuturor, mari sau mici,  invitaţia de a se ruga împreună Calea Crucii, în fiecare zi de miercuri seara, rugăciunea ajungând în casele tuturor participanţilor prin intermediul platformei Zoom.

            Astfel, prin rotaţie, copiii şi tinerii din parohiile, grupurile și  asociațiile protopopiatelor de  Oradea au animat rugăciunea Calea Crucii, rugându-se în comuniune cu toţi cei care au dorit să li se alăture. Rugăciunea, atât de iubită de credincioşii catolici, aminteşte de patimile și moartea care vor duce la învierea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos.

            Iniţiativa aparţine Biroului Pastoral, care le-a propus tinerilor să cheme la rugăciune cât mai mulţi participanţi  din toată Eparhia de Oradea, astfel încât, în zilele de miercuri din Postul Mare să  meargă cu toţii împreună pe dumul Crucii cu Isus. Fiecare familie participantă a fost rugată să aprindă o lumânare ca simbol al luminii pe care o aduce Învierea Mântuitorului.

            Ieri seara, începând cu ora 19.00, a fost rândul tinerilor din protopopiatele de Marghita  şi de Ier să găzduiască seara de rugăciune, când aceştia i-au invitat la Calea Crucii pe toţi tinerii din eparhie, alături de părinţii protopopi, preoţii responsabili, prieteni, părinţi şi  cunoştinţe, prin intermediul platformei Zoom.

            Tinerii s-au implicat cu mult drag, fiind lăudaţi de Preasfinţitul Virgil,  încheind astfel acest ciclu de rugăciune şi  urmând să se pregătească pentru Săptămâna Sfîntă.

            Carla Maxim, studentă la Roma, la Conservatorul Sfânta Cecilia, a cântat cu trăire şi cu mult talent stările de la 7 la 14 ale rugăciunii,  fiind precedată de cele două tinere din Şimleu Silvaniei, Celia şi Amadea, care i-au sensibilizat cu vocile lor pe toţi ascultătorii, ajutându-i să Îl conducă pe Isus pe drumul crucii.

            Pe parcursul celor cinci săptămâni, au răspuns invitaţiei la rugăciune tinerii din toate cele zece protopopiate ale eparhiei de Oradea, alături de  grupurile şi asociaţiile de tineret. Tinerii şi-au arătat imediat disponibilitatea, s-au împlicat din tot sufletul, au recitat şi au cântat rugăciunile ori meditaţiile aferente staţiunilor rugăciunii.

            De fiecare dată, fără excepţie, aşa cum i-a obişnuit de-a lungul timpului, Preasfințitul Virgil Bercea a ţinut să fie lângă tineri, i-a salutat, s-a rugat pentru şi împreună cu aceştia,  i-a felicitat pentru implicare lor şi i-a încurajat să apeleze la rugăciune cât mai des posibil pe parcursul vieţii.

            Frumos în acest itinerariu a fost că am putut să ne bucurăm de a fi împreună şi de a ne ruga, chiar dacă alternativele ar fi fost multe ( am fi putut să urmărim un film, am fi putut să jucăm fotbal sau am fi putut sa mâncăm ), dar am ales să fim acolo, sa-i spunem lui Isus ,,Cred în tine!”

            Sperăm că fiecare  tânăr care a participat își va aminti cu drag de aceste momente prețiose care au fost în sufletele lor, care în timp îi vor ajuta cu siguranță să discearnă binele de rău.

            Ne bucurăm, dragi tineri, pentru timpul petrecut împreună cu voi în rugăciune, vă mulţumim pentru participarea şi implicarea voastră.

            Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a oferit acest timp de har şi de binecuvântată comuniune şi aşteptăm cu toţii, cu mare speranţă şi bucurie, mesajul pe care-l va trimite sufletului nostru Isus Cel Înviat.

Laura Ologu

Biroul Pastoral