„Una dintre marile personalitati ale Diasporei românesti este astazi aproape uitata. Preotul greco-catolic Epaminonda Lucaciu este cel care a înfiintat primul ziar românesc de pe continentul nord-american si, totodata, cel care a creat prima parohie româneasca din Statele Unite ale Americii.

Una dintre marile personalitati ale Diasporei românesti este astazi aproape uitata. Preotul greco-catolic Epaminonda Lucaciu este cel care a înfiintat primul ziar românesc de pe continentul nord-american si, totodata, cel care a creat prima parohie româneasca din Statele Unite ale Americii.

Preotul ardelean era fiul unuia dintre cei mai importanti luptatori pentru drepturile românilor din Transilvania, parintele Vasile Lucaciu, supranumit si Leul din Sisesti. Acesta s-a numarat printre conducatorii Partidului National Român din Transilvania, a semnat Memorandului românilor ardeleni si a fost întemnitat în anul 1892, în procesul Memorandistilor de la Cluj. Parintele Vasile Lucaciu a fost si unul dintre apostolii Marii Uniri de la 1918, iar fiul sau, care a devenit, de asemenea, preot greco-catolic i-a mostenit pasiunea pentru drepturile românilor.

Portret de luptator

Epaminonda Lucaciu a fost unul dintre cei cinci copii ai preotului greco-catolic Vasile Lucaciu. El a venit pe lume în anul 1877, în localitatea Sâncrai, din judetul Satu Mare. Epaminonda Lucaciu si-a facut studiile primare în Satu Mare, iar studiile liceale le-a urmat în Nasaud, la renumitul liceu graniceresc din orasul ardelenesc. Dupa absolvirea liceului, el a ajuns student al Institutului De Propaganda Fide de la Roma.

A ramas sa studieze în Cetatea Eterna pâna în 1898, când a devenit doctor în Filosofie si în Teologie. Hirotonit preot greco-catolic, el a slujit în parohia tatalui sau, la Sisesti, apoi a fost numit paroh la Cenad. În conditiile în care la sfârsitul secolului al XIX-lea si în primii ani ai secolului XX, foarte multi români ardeleni au emigrat dincolo de Oceanul Atlantic, Epaminonda Lucaciu a propus ierarhilor greco-catolici români sa deschida o misiune catolica româneasca, menita sa asigure asistenta spirituala a celor stabiliti pe continentul nord-american.

Dupa ce a primit binecuvântarea ierarhilor sai, parintele Epaminonda Lucaciu a emigrat, în anul 1905, în Statele Unite ale Americii. În anul 1905, el a deschis prima biserica româneasca din federatia nord-americana, Biserica Sfânta Elena din Cleveland. De asemenea, el a început sa editeze si primul ziar românesc de pe continentul nord-american, care purta numele ”Românul”. Pastoratia lui Epaminonda Lucaciu a avut succes, iar în conditiile în care comunitatea românilor stabiliti în America de Nord înregistra cresteri semnificative, atât ca urmare a noilor valuri de emigranti, cât si datorita nasterilor înregistrate în cuplurile de români deja stabiliti în Statele Unite ale Americii, preotul greco-catolic a sosit în anul 1907 în Transilvania, pentru a cere ierarhilor Bisericii Române Unite cu Roma sa trimita noi clerici peste Ocean.

În paralel, el a continuat sa deschida noi parohii. În anul 1913, parintele Epaminonda Lucaciu îsi desfasura activitatea la Trenton. Izbucnirea Primului Razboi Mondial a îngreunat comunicatiile dintre Statele Unite ale Americii si Europa. În contextul în care în Statele ale Americii se contura un curent tot mai accentuat favorabil intrarii SUA în razboi de partea Antantei, Epaminonda Lucaciu a început sa militeze pentru dreptul românilor ardeleni de a-si hotarî singuri soarta. Iar dupa intrarea SUA în razboi, în anul 1917, preotul ardelean a încercat sa organizeze o Legiune Româna, cu recruti din rândul emigrantilor din America de Nord, care sa lupte de partea Antantei.

Unitati militare asemanatoare fusesera deja formate în Rusia, cu recruti adunati din rândul fostilor prizonieri ardeleni si bucovineni, care au decis sa se înroleze în Armata Regala Româna. Legiunea Româna nu s-a mai concretizat, pentru ca a venit sfârsitul razboiului. În perioada 1918 – 1920, în SUA a sosit si Vasile Lucaciu, pentru a face lobby pentru a recunoasterea Marii Uniri. Activitatea celor doi preoti ardeleni, tata si fiu, împreuna cu alti lideri ai românilor, a fost încununata de succes, iar delegatii românilor au fost primiti de presedintele american, Woodrow Wilson, pe care l-au convins de justetea cauzei lor. De asemenea, au convins publicatii de prestigiu, precum Washington Post sau New York Times, sa pledeze pentru recunoasterea Marii Uniri, lucru care a dus la conturarea unui puternic curent favorabil României în opinia publica americana, curent de opinie stimulat si de vizita Reginei Maria a României peste Ocean.

Dupa semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, care recunostea Marea Unire, Epaminonda Lucaciu a revenit în tara, unde a servit drept preot militar în Satu Mare, în perioada 1921 – 1923. Din anul 1924, a devenit paroh în Sisesti, în locul tatalui sau, decedat. Epaminonda Lucaciu s-a implicat în politica, de partea PNL, si a activat si în cadrul unor asociatii de caritate, care îi sprijineau pe orfanii de razboi. Preotul ardelean a fost nevoit sa se refugieze în anii Celui De-al Doilea Razboi Mondial, când Transilvania de Nord a fost ocupata de Ungaria horhtysta. Iar dupa instaurarea comunismului, el a trebuit sa îndure opresiunea bolsevica, dupa interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, în anul 1948. Epaminonda Lucaciu a murit în anul 1960, la Cluj, si a fost înmormântat alaturi de tatal sau, la Sisesti.

Sursa: romanialibera.ro