„An de an la data de 6 ianuarie crestinii sarbatoresc Botezul Domnului în râul Iordan. Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sarbatorita împreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV-lea, cele doua sarbatori au fost despartite: 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

La Catedrala „Sfântul Nicolae”, Sfânta si dumnezeiasca Liturghie a fost celebrata de catre Preasfintitul Parinte Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, alaturi de un sobor de preoti.
În cuvântul de învatatura Preasfintia Sa a vorbit despre Sarbatoarea Aratarii Domnului sau a Botezului, zi în care „Domnul vine sa se arate lumii si în acelasi timp vine ca sa fi adorat”. De asemenea Preasfintia Sa vorbind despre nostalgie sau aducerea aminte, a amintit faptul ca „este mare lucru sa ne aducem aminte ca Isus vine la Iordanul sufletului meu, în fiecare an, iar noi putem sa mergem sa-L vedem, sa-L adoram, si este El cel care ne deschide noi frontiere, noi capacitati de a întelege ceea ce se întâmpla în viata mea, în societatea în care traiesc, în lume. Cu El reusim sa interpretam lucrurile”.

La sfârsitul Sfintei Liturghii soborul de preoti în frunte cu Preasfintia Sa Virgil au oficiat Slujba Sfintirii Apei celei Mari, prin puterea Sfântului Spirit s-au cerut asupra apei ca sa „fie dar de sfintire, curatire de pacate, spre vindecarea sufletului si a trupului, spre tot folosul bun”, stropind cu apa sfintita pe toti credinciosii prezenti.
În Iordan botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Spiritul în chip de porumbel a adeverit întarirea cuvântului. Cel ce Te-ai aratat, Cristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie!