„Muzeul Memorial „Aurel Lazar” din Oradea a fost gazda celei de-a cincea întâlnire din cadrul Conferintele Unirii organizate de catre Episcopia Greco-Catolica Oradea, Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” Bihor si Muzeul Tarii Crisurilor – Complex muzeal.
Dupa cuvântul de salut al domnului Aurel Chiriac, directorul Muzeului, au urmat trei conferinte dedicate celor doua personalitati românesti, Aurel Lazar si Vasile Goldis.

Doamna Cornelia ROMÎNASU, a vorbit despre Muzeul Memorial dedicat avocatului Aurel Lazar, iar domnul profesor universitar dr. Ion ZAINEA de la Universitatea din Oradea a sustinut conferinta cu titlul „Portrete din elita Marii Uniri: Aurel Lazar” în care a fost reliefat rolul principal avut de catre Aurel Lazar la Oradea cât si la Alba Iulia fiind: «unul dintre fauritorii Marii Uniri de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, unul din „parintii” patriei noi. A pregatit si condus delegatia Bihorului la Alba Iulia, aflându-se în Sala Marii Uniri între cei 1228 de delegati, fiind totodata unul din oratorii de la tribuna oficiala».

Cea de-a treia conferinta a fost sustinuta de catre parintele diacon Petru ARDELEAN cu titlul „Vasile Goldis – strateg al Marii Uniri”. Contributia omului politic, Vasile Goldis si a celorlalti membri la Marea Unire care se intensifica prin pregatiri intense pentru convocarea unei mari adunari nationale a fost subliniata de catre parintele Petru: «Odata ajunsi în sala cazinoului din Alba Iulia, sub protia lui George Pop de Basesti, Vasile Goldis va tine un discurs, în care face o trecere sumara în revista a istoriei poporului român, si la sfârsitul caruia prezinta cele 9 puncte ale rezolutiei în care era prevazuta unirea pe vecie a Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu România. Hotarârile au fost primite cu bucurie si entuziasm de cei peste 100000 de români prezenti la „Câmpul lui Horea” din Alba Iulia. Despre discursul sau, Telegraful Român de la Sibiu, scria în 1934 urmatoarele: „Discursul lui de atunci, cu larga-i respiratie, cu clasica-i armonie, cu festiva-i desfasurare de adevaruri, formulate sintetic, ca pentru eternitate, e facut sa ramâna în antologia marilor discursuri la rând cu ale celebrilor oratori ai antichitatii”. La 14 decembrie 1918, Goldis împreuna cu o delegatie din care faceau parte Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voevod si Caius Brediceanu, au prezentat Regelui Ferdinand hotarârile luate la Alba. În discursul rostit în sala tronului arata ca „Prin aceasta unire, dupa aceea a Basarabiei, apoi a Bucovinei, s-a împlinit visul de o mie de ani al neamului românesc: Unirea într-un singur stat a tuturor românilor”».

Cu aceasta Conferinta dedicata unirii a fost închisa cea de-a XXII-a editie a Zilelor Muzeului Tarii Crisurilor, desfasurata în perioada 16-22 mai 2018.