„A doua sâmbata din luna mai este cunoscuta credinciosilor greco-catolici din România ca si ziua în care credinciosii se aduna la Sighet pentru ai comemora pe cei care si-au dat viata pentru credinta lor catolica: credinciosi, preoti si episcopi. Adunati de la mic la mare, în port popular maramuresan, credinciosii au pornit din fata Memorialului Victimelor Comunismului spre cimitirul saracilor unde a fost celebrata Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie.

Preasfintiile lor Virgil Bercea, episcop de Oradea, Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, Vasile Bizau, episcop de Maramures si Nil Yuriy Lushchak, episcop auxiliar de Užhorod, au slujit alaturi de Preafericitul Parinte Cardinal Lucian Muresan la Masa Sfântului Altar. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date anul acesta de corul „BunaVestire” condus de catre maestrul Radu Muresan.
Din Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea au participat la pelerinajul anual credinciosi din diferitele Parohii, membrii AGRU-ului „Sfântul Nicolae”, elevii Liceelor „Iuliu Maniu” si „Don Orione” precum si seminaristii Seminarului Teologic.

Redam în continuare cuvântul Întâistatatorului Bisericii noastre:

Preasfintiile Voastre,
Stimate oficialitati,
Iubiti frati si surori în Cristos,

Cu recunostinta pasim cu evlavie si cu credinta pe acest pamânt sfânt de martiriu care este Cimitirul Saracilor, în acest al XVI-lea Pelerinajul National pe care îl organizam în cinstea martirilor Bisericii Catolice din România. Aici Biserica Suferitoare cânta gloriile Domnului Ei, prin glasul celor care au crezut cu tarie în acea Speranta care de douazeci de veacuri însufleteste si transforma fata pamântului: Isus Cristos este Mesia cel Asteptat, singurul Mântuitor al omenirii. Rasuna pâna la noi glasul sângelui lor varsat în unire cu cel al Domnului Isus în Liturghia de dincolo de Crucile de gratii, aici la Sighet, unde ei au înteles cu adevarat ca nu trebuie sa ne temem de cei care ucid trupurile.
Doresc sa îi salut pe toti confratii Episcopi, îndeosebi pe Preasfintia Sa Vasile, Episcopul Eparhiei gazda a acestui pelerinaj si pe Preasfintia Sa Florentin Episcopul de Cluj-Gherla pentru cuvintele pe care ni le-a adresat.
Îmi exprim bucuria de a fi în mijlocul Dumneavoastra, al bunilor nostri preoti, persoane consacrate si credinciosi, care ati venit sa ne rugam împreuna sfintilor stiuti si nestiuti care îsi asteapta învierea sub aceasta glie. Suntem cu totii urmasii celor care aici s-au cuminecat cu lumina din lumina Lui, cu putere din Jertfa Lui, cu tarie din dragostea Lui. Si fata de ei avem o datorie sfânta, exprimata în mod profetic de episcopul martir Ioan Suciu atunci când pentru Biserica noastra era ceasul Vinerii celei Mari: „stati tari, neclatinati, statornici în credinta pentru care au sângerat mosii si stramosii nostri… Noi nu putem sa-L vindem nici pe Cristos si nici Biserica”. Subliniez ca aceste cuvinte au rasunat pe 7 mai 2000 la Colosseum-ul din Roma cu ocazia Comemorarii Ecumenice a marturisitorilor credintei din secolul al XX-lea, prezidata de Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea.
În anul acesta, Pelerinajul nostru este cu atât mai sugestiv cu cât Providenta Divina ne-a învrednicit ca pe data de 5 aprilie 2018, în Joia Mare, Postulatura Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici sa predea Positio super martyrio la Congregatia Cauzelor Sfintilor.
Asteptând cu încredere si cu bucurie ca jertfa martiriului lor sa fie recunoscuta oficial de întreaga Biserica Catolica, Va îndemn dragii mei, la rugaciune si la a ramâne statornici în credinta voastra. Doar astfel, jertfa martirilor nostri de aici de la Sighet si din celelalte locuri de exterminare, va aduce roade bogate pentru binele întregului popor român.

Cristos a înviat!

† LUCIAN Card. MURESAN

Arhiepiscop si Mitropolit al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica