„În perioada 28-29 aprilie, un grup de seminaristi ai Colegiului PIO Romeno însotiti de catre parintele vice-rector Vasile Man, au dat raspuns invitatiei parintelui vicar din Amandola (regiunea Marche), Cristian Bulai, acestia petrecând alaturi de comunitatile romano-catolice din zona momente de har.

Programul a început sâmbata cu prânzul în parohia Montegranaro, unde cei trei preoti ai comunitatii, parintele Paroh Sandro Salvucci, fost Rector al Seminarului din Fermo, alaturi de parintele vicar Daniel Amihaiesei si de parintele Lambert Ayissi Ongolo, ne-au primit cu bratele deschise. Dupa aceea, comunitatea credinciosilor din Montegranaro, de la ora 17:00, ne-a facut marea surpriza de a umple efectiv biserica, nu doar fizic cât spiritual. Ne-au întâmpinat cu bucurie si emotie în suflet, în Biserica S. Serafino, unde parintele Man a facut o scurta prezentare a Bisericii Greco-Catolice din România si bineînteles a martirilor ei, mai apoi propunând spre vizionare un scurt film despre modul în care acesti martiri au trait în perioada comunista din România si cum acestia au devenit martiri pentru Hristos.

La scurt timp dupa terminarea filmului, a început Sfânta Liturghie în rit latin celebrata de catre parintele Daniel, concelebrând alaturi de el si parintele Man. În cadrul omiliei, parintele vice-rector a continuat tema deja deschisa, legând mesajul evanghelic de istoria si martiriul Bisericii în general, iar în special de cel al Bisericii Greco-Catolice Române. Dupa Sfânta Liturghie ne-am deplasat la Amandola unde am luat cina si ne-am adapostit peste noapte.

Ziua de Duminica a început cu Sfânta Liturghie celebrata în Rit Bizantin în Biserica S. Antonio, unde alaturi de parintele Man, a concelebrat si parintele Cristian Bulai. Ca si în ziua precedenta, parintele Man, a legat tema evangheliei de istoria si frumusetea Bisericii Greco-Catolice, si în special de nevoia actuala de a avea astfel de exemple de credinta, de astfel de modele, de oameni cu caracter. Parintele Bulai, la finalul Sfintei Slujbe, a tinut sa multumeasca parintelui paroh Paolo De Angelis, care a permis ca acest eveniment sa aiba loc, parintelui Man si grupului de seminaristi veniti alaturi de el, si nu în ultimul rând credinciosilor care au umplut biserica.

Odata încheiata Sfânta Liturghie, parintele Bulai si parintele Man, însotiti de catre seminaristii Lucian Alexe si Iulian Velicea, au plecat în parohia localitatii Illice unde au celebrat o alta Sfânta Liturghie, de data aceasta în rit Latin. Ceilalti seminaristi, respectiv Aurel Cornea, Antonio Muresan si Giusepe Ghiurca, au mers într-o parohie vecina în care celebrase parintele paroh Paolo Liturghia, unde au prezentat, pe scurt, aceeasi istorie a Bisericii noastre, propunând acelasi film. Terminându-se filmul, acestia au raspuns la diverse întrebari adresate de catre credinciosii prezenti, urmând ca mai apoi sa multumeasca parintelui paroh, si mai ales comunitatii, pentru acest prilej de împartasire frateasca.

Programul propus fiind împlinit, ne-am îndreptat spre locul în care am luat prânzul împreuna, loc din care mai apoi ne-am îndreptat spre Roma. Au fost momente pline de har, momente de recunoastere frateasca, de dragoste fraterna mai presus de toate!

Îi multumim parintelui Bulai pentru invitatie, dar si tuturor persoanelor deja mentionate mai sus, si mai ales Bunului Dumnezeu care ne-a condus pe acest drum si ne-a fost alaturi, ba chiar mai mult, este mereu alaturi de noi!

Sursa: http://pioromeno.com