„"Un gest de sensibilitate, o purtare a suferintei lumii pe umerii sai, îndeosebi a celei din Siria, din Irak si din Orientul Mijlociu". Asa defineste cardinalul Leonardo Sandri întâlnirea papei Francisc din 7 iulie la Bari cu patriarhii si conducatorii Bisericilor orientale.

"Îl vad pe papa respirând suferinta lumii înca de la începutul pontificatului", subliniaza într-un interviu la Vatican News prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, care peste câteva zile va fi în vizita în Liban. Întâlnirea de la Bari, explica el, este pentru pontif un mod "pentru a manifesta lumii aceasta suferinta si a-i chema pe toti la dreptate, la pace, la respectarea demnitatii persoanei umane si îndeosebi la apararea crestinilor, a celor persecutati si a celor care traiesc în acest mediu teribil de bombardamente zilnice, de ucideri, de terorism, de razbunari si separari".

Cardinalul spune ca nu are îndoieli cu privire la faptul ca, daca ar exista conditiile, Francisc ar merge în aceste tinuturi tulburate de razboaie. "Nu ma îndoiesc ca papa ar merge. Numai ca lui nu-i este frica pentru el însusi: îi este frica pentru toti cei care ar fi reuniti în acele circumstante, toti aceia care ar putea sa fie aproape de el! Si în acest sens, cu siguranta, înca n-a putut face acest pas, de a merge în Siria sau în alte tari din Orientul Mijlociu, cum ar fi în Irak. În Egipt a mers si totul a mers bine! Trebuie vazut daca permit conditiile de siguranta ca el sa poata face asta… pentru ca a merge pentru a face niste ceremonii separat de oameni, este cu siguranta un lucru care ar avea o anumita «teatralitate», dar care n-ar avea acest rod de a duce bucurie si speranta poporului concret".

Sandri vorbeste si de "ecumenismul sângelui" adesea citat de papa Francisc în discursurile sale. "Ecumenismul este un drum", subliniaza el, "exista o carare de urmat care duce departe si care pâna acum din pacate n-a dus la unitatea crestinilor! Însa «ecumenismul sângelui», al martirilor, al celor care au fost ucisi datorita faptului de a fi si de a se marturisi discipoli ai lui Cristos – crestini – este un lucru pentru care nu este nevoie de facut nicio declaratie. Este pur si simplu a se simti crestini alaturi de un altul, un episcop, un preot, care au fost ucisi, fie catolici fie ortodocsi, numai pentru ca sunt crestini! Aceasta este cartea de identitate a acestui martiriu, care realizeaza în sine deja unitatea acestui drum care înca n-a ajuns la capatul sau".

În sfârsit, oprindu-se asupra experientei sale de zece ani la conducerea Congregatiei – care, recent, a publicat noua editie în trei volume a "Oriente cattolico" – cardinalul marturiseste ca acest rol la dus "la o anumita relativizare a atâtor frici si a atâtor scheme pe care noi le avem aici în Occident, unde, multumire fie lui Dumnezeu, avem pacea, siguranta si ne pierdem în schimb în atâtea, as spune, «fleacuri». În schimb aceste persoane m-au facut sa înteleg adevarata realitate pe care noi toti trebuie s-o urmarim: triumful Domnului Isus în viata noastra si în viata lumii, prin dreptate si pace!".

(Dupa Vatican Insider, 5 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro