„Muzeul National „Brukenthal” a aniversat, sâmbata, 200 de ani de existenta într-un cadru festiv. Invitat special al deschiderii bicentenarului primului muzeu deschis în România a fost presedintele Klaus Iohannis, care a înmânat Muzeului Ordinul "Meritul Cultural”, spunându-i directorului Sabin Luca: „putine institutii se pot mândri cu vârsta si prestigiul Muzeului Brukenthal”. La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor locale si nationale, care au subliniat meritele Muzeului Brukenthal la dezvoltarea culturii, iar la finalul ceremoniei au vizitat expozitiile deschise cu ocazia împlinirii celor doua veacuri de existenta a institutiei.
Ceremonia de deschidere a anului dedicat celebrarii bicentenarului Muzeului Brukenthal a început sâmbata, dupa ora 18. La eveniment a participat si presedintele României, Klaus Iohannis, care a înmânat directorului muzeului, Sabin Luca, Ordinul „Meritul Cultural”.

•“Modelul sau s-a dovedit unul de succes. Înca de la înfiintare, Muzeul a jucat un rol important în educatia umanista si în dezvoltarea comunitatii sibiene si transilvanene. Fusese dorinta întemeietorului de a-si servi poporul din mijlocul caruia se ridicase. Brukenthal spunea despre Biblioteca pe care a înfiintat-o ca este depozitar al întelepciunii veacurilor si, totodata, creier al institutiei. La sfârsitul vietii sale a dorit sa puna aceasta întelepciune la dispozitia oamenilor”, a spus Klaus Iohannis la aniversarea celor 200 de ani de existenta a Muzeului National Brukenthal.
Directorul Sabin Luca i-a multumit presedintelui pentru distinctie si a spus ca Ordinul „Meritul Cultural” îi apartine fondatorului muzeului, Samuel von Brukenthal.
•„Este mai putin cunoscut faptul ca în comunitatea sibiana anul 2017 nu este primul bicentenar asociat numelui baronului. În 1921, la putin timp dupa crearea României Mari, cei 200 de ani împliniti de la nasterea fondatorului muzeului au fost celebrati prin intermediul unor alte festivitati care au contribuit decisiv la pastrarea si cultivarea profilului sau de referinta pentru spiritualitatea locala si nu numai. În anul 2021 vom sarbatori trei secole de la nasterea celui care a întemeiat primul muzeu din România. A visat Sibiul ca pe o Capitala Europeana, un sediu al culturii, un mediu universitar, un spatiu vizitat de oamenii din întreaga lume. Si visul sau s-a împlinit”, a spus Sabin Luca.

„Istoria sa de 200 de ani se confunda cu evolutia muzeisticii si a curatoriatului european”
La ceremonie au participat numerosi invitati, printre care si ministrul Culturii, Ionut Vulpescu.
•„Muzeul Brukenthal a fost decenii întregi unicul muzeu de arta din spatiul românesc. Contributia sa la dezvoltarea gustului artistic în Transilvania si dincolo de Carpati, dupa cum prevedea întemeietorul sau, a fost inestimabila. Istoria sa de 200 de ani se confunda cu evolutia muzeisticii si a curatoriatului european”, a spus ministrul Culturii.
Activitatea muzeului si contributia adusa la dezvoltarea culturala a orasului Sibiului au fost laudate si de primarul Astrid Fodor.
•„Sibiul este unic gratie simbolurilor sale puternice care vorbesc în egala masura de istorie, de durabilitate, de perseverenta generatiilor în a pastra valorile sale. Muzeul Brukenthal este un asemenea simbol al orasului, împlinind anul acesta 200 de ani de istorie, 200 de ani de rezistenta si 200 de ani de arta”, a spus primarul Astrid Fodor.
La rândul sau, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Daniela Cîmpean, a vorbit despre ceea ce înseamna Muzeul Brukenthal pentru judet.
•„Pentru judetul Sibiu muzeul Brukenthal si istoria de 200 de ani echivaleaza cu un semn distinctiv care ne ofera un statut cultural aparte. Un statut cultural care ne face sa fim cautati si apreciati nu numai în România ci si peste hotarele tarii noastre”, a spus presedintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.
La eveniment a participat si Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurentiu Streza, care a citit mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, dar si reprezentanti ai Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C. A., Nuntiului Apostolic în România si Republica Moldova, Monseniorul Miguel Maury Buendía, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de OradeaAmbasadei Marelui Ducat de Luxemburg în România si Academiei Române.
Cel mai valoros tablou: „Omul cu tichie albastru”
Cu ocazia aniversarii celor 200 de ani de existenta, în Palat s-a redeschis expozitia „Capodopere din Colectia Brukenthal”, unde se afla cel mai valoros tablou din muzeu, fiind vorba de „Omul cu tichie albastra”, realizat de Jan Van Eyck.
•„E o lucrare de mici dimensiuni, dar cu o valoare de asigurare foarte mare. În cazul în care se executa un exportat temporar pentru lucrare, polita de asigurare este 30 de milioane de euro. Cu siguranta e unul dintre cele mai valoroase tablouri din tara”, a spus unul dintre reprezentantii Muzeului Brukenthal.
De altfel, cu ocazia celebrarii bicentenarului a fost reexpus, dupa sase ani, un tablou ce reprezinta un portret de femeie în costum spaniol.
•„E o lucrare reexpusa la noi, executata pe panou de lemn în scoala olandeza. Am pregatit-o special pentru evenimentul din seara aceasta. Panoul a fost rupt în doua, iar dupa restaurare arata foarte bine, nu se vede ca a fost rupt. A fost cap de afis la multe expozitii”, a explicat Ioan Muntean, restaurator în cadrul Muzeului Brukenthal.
Totodata, în muzeu au fost verinsate expozitiile temporare „Eroi, zei si oameni obisnuiti” si „Zooming Franz Neuhauser”.
Duminica, toate sediile Muzeului au fost deschise în regim gratuit de vizitare, între orele 10-18. De altfel, în urmatoarele zece luni se vor desfasura mai multe evenimente care vor marca cei 200 de ani de existenta a Muzeului National Brukenthal, în prezent cel mai vizitat obiectiv din Sibiu si din tara.

Sursa: http://www.tribuna.ro