„Duminica a VI-a dupa Rusalii a fost un prilej de bucurie cu totul deosebita pentru comunitatea greco-catolica din Vintere. Motivele au fost multiple.
Dupa celebrarea Sfintei Liturghii a fost botezat fiul parintelui Florin Jula, Mihail Florin Gavril în prezenta familiei si a bunilor credinciosi care au dorit sa fie alaturi de familia preotului la acest moment de bucurie. La acest act de nastere a unui nou crestin în Biserica au fost prezenti preotii Iacob Eusebiu, Tiba Cristian, Popa Aurel si bineînteles, tatal, parintele Florin Jula.
Totodata, comunitatea s-a bucurat de finalizarea primei etape a reabilitarii Bisericii monumentale din Vintere care a constat în repararea turnului. Acesta a primit o noua înfatisare, demna de un asemenea monument religios, revenindu-se la culoarea originala, galbena. Urmeaza ca lucrarile sa fie continuate în functie de asigurarea finantarilor necesare.
Un alt moment de bucurie a fost acela al finalizarii partiale a reabilitarii casei parohiale, redobândita în urma cu câteva saptamâni. Chiar daca casa era nelocuita în ultima perioada, era tinuta de fratii ortodocsi doar cu scopul solicitarii unor sume de bani pentru retrocedarea acesteia. Numai ca Dumnezeu a avut un alt plan. În ziua nasterii celui de-al patrulea copil al parintelui Jula Florin s-a anuntat decizia instantei de a permite accesul în casa a preotului greco-catolic. Nimic nu este întâmplator, familia parintelui Iosif Dejeu a fost evacuta în anul 1949 cu patru copii, acum noul preot a redobândit casa în ziua nasterii celui de-al patrulea copil. Dealtfel, doamna preoteasa a intuit acest lucru, afirmând înca de anul trecut ca se va redobândi casa dupa nasterea celui de-al patrulea copil, ceea ce s-a si întâmplat, vestea fiind primita în maternitate. De la momentul preluarii s-a lucrat continuu la reabilitarea casei parohiale, pentru aducerea la un nivel care sa permita locuirea acesteia, iar lucrarile sa fie finalizate partial la momentul botezului fiului parintelui paroh Florin Jula. Si în cazul casei parohiale urmeaza ca lucrarile sa fie continuate în functie de asigurarea finantarilor necesare. Dupa botez casa a fost binecuvântata cu apa sfintita.
Participantii, mai ales cei în vârsta, si-au adus aminte cum a fost evacuat în anul 1949 parintele Dejeu împreuna cu familia din casa si Biserica, cu patru copii mici, neavând niciun venit, fara nicio despagubire. Trauma suferita de familia Dejeu a fost recompensata de catre Dumnezeu prin împlinirea tuturor copiilor si a întregii familii din toate punctele de vedere, inclusiv spiritual. Tocmai de aceea s-a încercat ca preluarea în urma cu câteva saptamâni a casei parohiale sa fie realizata sub alte auspicii, într-un spirit crestin, care sa tina cont de doleantele preotului ortodox.
Nu în ultimul rând, comunitatea s-a bucurat pentru rezultatul procesului intentat de catre Parohia Ortodoxa Vintere, prin care aceasta a solicitat comunitatii greco-catolice plata sumei de 823.022 lei reprezentând despagubiri pentru asa numitele investitii în Biserica si casa parohiala. Efortul unei echipe pluridisciplinare din care au facut parte pr. Florin Jula, avocatul Popovicu Marius si doamna preoteasa Ramona Jula, în calitate de expert si evaluator, a combatut toate aceste pretentii, demonstrând injustetea acestora. Mai mult decât atât, în urma cu câteva zile, Înalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul Parohiei Ortodoxe împotriva hotarârii Curtii de Apel Oradea prin care fratii ortodocsi erau obligati sa achite comunitatii greco-catolice suma de 1.500 lei. Chiar daca suma nu este una mare pentru folosinta imobilelor atâtia ani, ea semnifica faptul ca Parohia Ortodoxa Vintere datoreaza o suma de bani Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, Vintere, iar Parohia noastra nu datoreaza nimic Parohiei Ortodoxe Vintere. Cu alte cuvinte visul partii ortodoxe de a-si construi o noua biserica cu banii Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, Vintere s-a naruit. Urmeaza ca sa se depuna eforturi pentru identificarea obiectelor de cult, a arhivei si a bibliotecii Parohiei Greco-Catolice. Credem cu tarie ca Bunul Dumnezeu ne va ajuta sa le identificam si sa recuperam ceea ce mai exista si din aceste bunuri.
Întreaga comunitate a multumit lui Dumnezeu, Preacuratei Fecioare Maria, Sfântului Anton, Sfintei Rita si Arhanghelilor Mihail si Gavril pentru aceste daruri, rugându-i ca si pe viitor sa ocroteasca comunitatea vintereana.