„Redam Mesajul Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, rostit astazi 3 mai 2018 la Alba Iulia, la conferinta „Contributia Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice la Marea Unire”.

Iubiti credinciosi,

Cu bucurie si recunostinta, reuniti în Sinod la Blaj, împreuna cu toti Episcopii greco-catolici din România, celebram Centenarul evenimentului principal al istoriei poporului nostru: Unirea de la Alba-Iulia. 1 Decembrie 1918 este momentul culminant si împlinirea idealului de veacuri al tuturor celor care poarta în vinele lor mândria de a fi urmasii Romei.

Suntem încredintati ca fara contributia Bisericii Greco-Catolice, Statul Român, identitatea nationala si cultura româna nu s-ar fi articulatîn formele pe care le cunoastem astazi, pentru ca „fara Unirea de la 1700, nici Unirea de la 1918 nu ar fi existat”.

Nu putem si nu trebuie sa uitam ca termenul de „natiune româna” a fost introdus pentru întâia oara de Episcopul greco-catolic Ioan Inocentiu Micu Klein la 1737. Nu putem si nu trebuie sa uitam ca Episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron avea sa deschida la Blaj, pe 11 octombrie 1754, primele scoli sistematice românesti, scoli care au format constiinta nationala româneasca. Nu putem si nu trebuie sa uitam ca Biserica Greco-Catolica s-a implicat în convocarea Adunarii Nationale din 3/15 mai 1848 de pe Câmpia Libertatii de la Blaj. Aici s-a strigat pentru prima data “noi vrem sa ne unim cu tara”. În Catedrala din Blaj, Simion Barnutiu, a proclamat la 14 mai 1848 celebrul discurs care a devenit platforma de gândire pentru acea Adunare în care s-a pledat pentru libertate nationala si sociala, precum si necesitatea unitatii românilor.

Pe 5/18 octombrie 1918, marele om politic greco-catolic Alexandru Vaida-Voevod a spus raspicat în Parlamentul din Budapesta ca natiunea româna din Austro-Ungaria este “libera de orice înrâurire straina” sa-si aleaga “asezarea ei printre natiunile libere”.

Mai cu seama, nu putem si nu trebuie sa uitam ca în cetatea Apulum, la 1 decembrie 1918, Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit Rezolutiunea Adunarii Nationale care pecetluia unirea pe veci a Transilvaniei cu Tara Mama, România: „De acum o Românie Mare întemeiata pe dreptatea lui Dumnezeu si pe credinta poporului sau. Cântarea noastra de biruinta sa fie cântarea neamului pe calea lunga si grea a veacurilor. Dreptatea ta, Doamne, e dreptate în veac si cuvântul Tau adevarul”.

Primul Cardinal al natiunii române, împreuna cu multi martiri si marturisitori ai Bisericii noastre, precum si numerosi eroi ai patriei, au platit scump pentru acest crez al lor. Asa cum sublinia Sfântul Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea Apostolica adresata Bisericii noastre cu ocazia celui de-al treilea centenar de la Unirea cu Biserica Romei, în anul 2000: „unitatea si pacea încoltesc în sânul Bisericii: fiindca numai în felul acesta istoria oamenilor poate deveni o istorie a unitatii”. Vom fi binecuvântati cu darul iertarii si al unitatii doar odata cu purificare resentimentelor si a memoriei. Suntem încredintati ca stigmatele persecutiilor secolului al XX-lea, au constituit pentru Biserica noastra Greco-Catolica acel imbold în credinta ce confirma dictonul: „Au încercat sa ne îngroape, dar nu au stiut ca suntem seminte…”.

Astazi, la împlinirea unui veac de la acel moment dupa care au suspinat înaintasii nostri, cuvine-se a aminti faptul ca, Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, profund ancorata în realitatea si în simtirea poporului român, crede si spera în continuare în viitorul patriei. Crede în puterea poporului nostru de a se regenera, respectând legea sfânta a lui Dumnezeu, fiindca „începutul întelepciunii este frica de Dumnezeu; cei fara minte dispretuiesc întelepciunea si stapânirea de sine” (Pilde 1, 7). La fel ca la Alba-Iulia în 1918, Biserica Greco-Catolica crede si astazi în unitate si în fratietate, manifestând în fiinta ei comuniunea ei cu neamul românesc.

Dumnezeu sa va binecuvânteze si sa ocroteasca iubita noastra patrie!

Cristos a înviat!

† Cardinal LUCIAN

Arhiepiscop si Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia si Fagaras,

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica

Sursa: http://www.bru.ro