„Dragi frati si surori în Hristos,
Laudat sa fie Isus!
Ma bucur sa fiu în aceasta mare catedrala greco-catolica din Oradea. Aceasta este a doua oara când celebrez cu voi o Sfânta Liturghie. Am auzit pericopa din „Evanghelia dupa Luca”, care, asemenea întregului Cuvânt al lui Dumnezeu, se afla în centrul celebrarilor noastre, pentru ca este Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta pericopa a Domnului ne pune cu siguranta înaintea primei si adevaratei întrebari a fiecarui barbat si a oricarei femei din lumea aceasta, adica destinul nostru dupa moarte.
Domnul, dragi frati si surori, ne da raspunsul. Sensul vietii noastre – ca persoane si ca si credinciosi – se poate sintetiza într-un singur cuvânt: „caritatea”.
Binele pe care l-am facut în viata noastra din aceasta lume este criteriul dupa care vom fi judecati de Dumnezeu. De aceea, acel om sarac, care se numea, în pericopa, Lazar, este cel care ajunge în fericirea eterna. În timp ce un om care, în aparenta, trebuia sa fie fericit pentru ca era bogat, nu primeste rasplata eterna. Toate duminicile, în toate celebrarile liturgice, voi, dragi frati si surori ascultati Cuvântul care vine de la Dumnezeu ca sa ne învete. Si pentru mine este o mare bucurie când particip la celebrarile voastre, sa vad modul în care Biserica Greco-Catolica pune în centrul frumoaselor Liturghii, mesajul, Cuvântul care vine de la Dumnezeu. Caritatea, în mod particular, este sarbatoarea mare a iubirii, ca si aceea pe care ieri am sarbatorit-o, cu ocazia beatificarii solemne a episcopului Bogdánffy Szilárd. Iubirea care izvoraste si se propaga în România, din acei martiri care au fost victimele persecutiei comuniste. Si am celebrat beatificarea cu mare bucurie. Pentru ca acea tragedie s-a transformat într-o mare victorie.
Episcopul Szilárd este, în România, cel dintâi dintr-o serie de marturisitori ai credintei, pe care în urmatorii ani ar trebui sa-i celebram pe toti ca pe o victorie conta pacatului si a rautatii umane. În aceasta multitudine de martiri, de biruitori, este evident ca în România centrul martiriului a fost Biserica Greco-Catolica. De când am ajuns în frumoasa voastra tara, m-a impresionat acest fapt, acesti barbati si femei ai Bisericii Greco-Catolice care au îndurat persecutia pâna la moarte, într-un mod atât de crestinesc. Aspectele specifice ale persecutiei acestor martiri: închisoarea, frigul, iarna, jignirile, situatia tragica… voi le cunoasteti mai bine decât mine. Din aceasta cauza nu trebuie sa va explic detaliile. Cu aceasta ocazie vreau sa subliniez din nou un lucru, ca exemplul eroic al barbatilor si al femeilor în Biserica Greco-Catolica, în trecutul recent, sa fie mereu pentru voi un model, un imbold pentru trairea unei intense vieti crestine.
În aceasta lume, pe care voi o cunoasteti foarte bine, tendinta este de uitare a lui Dumnezeu si de a avea o viata usoara. Este ceea ce astazi numim secularizare. Eu vreau sa cred ca în România, în comunitatile voastre, aceasta secularizare nu va patrunde. Este clar ca România este o tara europeana, supusa modei si curentelor care domina în Europa. Însa voi, greco-catolicii, aveti un avantaj evident fata de multe tari din Europa, în mod particular fata de cele din Vest. Voi aveti martirii vostri, eroi ai credintei în Isus Hristos. Si acest lucru este o comoara pe care voi niciodata nu puteti sa o uitati sau sa o risipiti.
Am trait o mare bucurie în urma cu trei saptamâni, într-o zi de duminica, când am participat în Biserica Sfântul Petru la deschiderea Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu. Ca si reprezentant al Bisericii din România era prezent episcopul vostru, Excelenta Sa, Monseniorul Virgil Bercea. A fost o mare marturie a universalitatii Bisericii, faptul de a vedea acolo toate riturile din lumea catolica si ceea ce milioane de persoane au putut sa aprecieze: bogatia riturilor orientale si latine în Biserica Catolica este un lucru care si pe mine ma umple de fericire. Ma bucur si în aceasta dimineata în mijlocul vostru. Este necesar ca, prin acele celebrari din Biserica Sfântul Petru a tuturor riturilor catolice, toata Biserica Catolica universala, din Canada pâna în Australia, trecând prin toate tarile din Europa, sa stie ca noi, catolicii, avem o pluralitate de rituri care sunt bogatia Liturghiei noastre si a vietii noastre crestine. Deci, si pentru mine a fost o mare bucurie sa pot vedea ca un episcop, episcopul vostru din România, a fost prezent în Biserica Sfântul Petru si a reprezentat acest rit foarte frumos, care se manifesta prin Liturghia bizantina! Prin urmare, ca reprezentant al Sfântului Parinte Benedict al XVI-lea în România, înainte de toate, vreau sa va încurajez sa formati o comuniune tot mai strânsa între voi, în jurul episcopului vostru. Comunitatea catolica se aduna mereu – si acesta este semnul catolicitatii – în jurul urmasului apostolilor, care în cazul de fata se numeste Excelenta Sa, Monseniorul Virgil Bercea. Unitatea formata în jurul episcopului, unitatea episcopilor în jurul papei, unitatea tuturor crestinilor din lume – peste un miliard si o suta de milioane de catolici – aceasta unitate este comoara noastra cea mare.
Multumesc lui Dumnezeu pentru ca sunt prezent în aceasta biserica si pot celebra Liturghia duminicala. Ma simt fericit sa fiu alaturi de acesti preoti si de episcopul vostru, Monseniorul Virgil Bercea. Pe voi care sunteti aici de fata si pe voi toti greco-catolicii din România va încurajez sa va pregatiti în mod spiritual si profund în vederea ceremoniilor de beatificare care vor avea loc într-un viitor, nu îndepartat, ale martirilor Bisericii Greco-Catolice.
Laudat sa fie Isus Hristos!

[Sursa: Radio Maria]
[Traducerea: pr. Mihai Tegzes]