„Papa Francisc va merge în orasul italian Bari în ziua de 7 iulie 2018, pentru o întrunire ecumenica cu capii altor Biserici crestine, pentru a se ruga pentru pacea în Orientul Mijlociu. Potrivit unui comunicat din 25 aprilie al Vaticanului, anuntând vizita, evenimentul va fi în primul rând „o zi de rugaciune si reflectie asupra situatiei dramatice din Orientul Mijlociu, care afecteaza atât de multi frati ai nostri în credinta”. Papa i-a invitat pe credinciosi sa se pregateasca pentru eveniment cu rugaciuni, si va invita sa participe capii Bisericilor si comunitatilor crestine din regiune, în care se afla mai multe rituri catolice si ortodoxe.

Aflat în regiunea italiana sudica Puglia, orasul Bari gazduieste relicvele Sf. Nicolae, unul dintre cei mai importanti sfinti din Biserica Ortodoxa Rusa. Vara trecuta, Papa Francisc a dat Rusiei relicvele sfântului, care constau în câteva fragmente de oase, din dorinta de a construi noi punti cu Biserica Ortodoxa Rusa. Relicvele au fost trimise din Bari la Catedrala lui Cristos Mântuitorul din Moscova, în perioada 22 mai – 12 iulie 2017, marcând prima oara în 930 de ani când o parte din trupul Sf. Nicolae a parasit Bari pentru a fi venerat peste hotare. Cât timp s-au aflat în Rusia, relicvele au fost venerate de peste doua milioane de credinciosi ortodocsi, inclusiv de presedintele rus Vladimir Putin. Papa Francisc a trimis relicvele dupa ce Patriarhul ortodox rus Kiril a facut o cerere expresa în cadrul istoricei întâlniri cu Papa Francisc în Havana, Cuba, în februarie 2016.

Întâlnirea de la Bari din luna iulie urmând a fi o întrunire ecumenica, este foarte probabil ca Patriarhul Kiril sa participe si el alaturi de alti lideri. Este foarte probabil, de asemenea, sa participe si Patriarhul ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol, având în vedere cât de des s-a întâlnit el cu Papa Francisc. Sf. Nicolae a fost unul dintre cei mai venerati sfinti ai crestinatatii chiar înainte ca relicvele sale sa fie luate din Myra, Turcia, de 62 de marinari din Bari, în 1087. Marinarii au facut atunci o expeditie în Myra pentru a salva relicvele Sf. Nicolae din mâinile musulmanilor, care cucerisera orasul în care traise sfântul si fusese Episcop în secolul al IV-lea.

În acelasi timp în care a împrumutat relicvele Sf. Nicolae Rusiei, Papa Francisc a împrumutat si relicvele Sf. Filip Patriarhului Bartolomeu, în Turcia. Relicvele Sf. Filip au ajuns în orasul Izmir din Turcia – cunoscut si ca Smirna în greaca veche -, în 8 mai 2017, unde au ramas pe durata verii. În timpul vietii sale, Sf. Filip a evanghelizat acea zona si a si fost martirizat acolo. Relicvele lui au fost pastrate în biserica Santi Apostoli din Roma, începând din secolul al VI-lea; în 2016, însa, au fost scoase si supuse unei examinari. Au fost apoi expuse publicului pentru venerare. Venerarea comuna a sfintilor si a relicvelor este unul dintre domeniile în care este practicat astazi ecumenismul. Sfântul Parinte a vorbit de asemenea adesea despre rugaciune ca un mod de a construi punti si a aduce împreuna membrii diferitelor rituri si confesiuni.

Sursa: http://www.catholica.ro