„În cadrul unui eveniment gazduit de cafeneaua literara R&R de pe strada Vasile Alecsandri a fost lansat, luni dupa amiaza, un volum de istorie, dedicat pastorului Richard Wurmbrand, cunoscut drept unul dintre cei mai influenti crestini din toate timpurile. Evreu nascut la Bucuresti, devenit pastor evanghelic, numele sau este legat de anticomunism, respectiv de suferintele detentiei politice din România comunista. A fost urmarit de Securitate si închis, între anii 1948 si 1964, la Rahova, Jilava, Vacaresti, Gherla si în alte închisori grele.
Volumul publicat de Maria Hulber este un rezumat al detentiei politice a lui Wurmbrand, iar evenimentul de lansare a fost moderat de Otniel Veres, din partea editurii la care a fost publicat, Ratio et Revelatio. "Este prima data când îi este dedicata o carte lui R. Wurmbrand. (…) Cartea îi face dreptate pentru ca îl prezinta asa cum a fost, nu ca un tradator, cum a fost prezentat", a aratat Veres, cu referire la propaganda din spatele defaimarii pastorului, în perioada comunista si ulterior.
Criticul literar Liana Cozea a prezentat volumul, spunând ca "autoarea pune fata în fata documentele cu marturia subiectiva. (…) Volumele (de memorialistica – n.r.) lui Wurmbrand sunt vocea torturatului, a încarceratului (…) fiecare însemnare a pastorului îsi are oglinda în documentele de arhiva. (…) Dar în aceste documente sunt si minciuni. De pilda, pe corpul lui erau cicatrici, despre care se spunea ca erau urme ale unor interventii chirurgicale. În fapt, erau urmele batailor".
Tot despre "eroul" cartii a vorbit Traian Stef, aratând ca "acest om a traversat doua epoci de criza, dar a rezistat". Despre carte, acesta a precizat ca "o putem citi gândindu-ne la noi însine".
Un amanunt amintit de editorul Teofil Stanciu în luarea de cuvânt a fost ca Richard Wumbrandt a facut parte din top 10 "mari români", în cadrul emisiunii omonime difuzate de TVR în 2006, clasându-se pe locul cinci. Prin volumul de documente, "el coboara din sfera mitologica în cea istorica", asemenea lui Nicolae Steinhardt, celebru pentru al sau "Jurnal al fericirii".
Maria Hulber a vorbit despre "laboratorul" cartii, aratând ca este rodul cercetarii a 36 de volume de dosare de arhiva, respectiv 9524 de file. "Obiectivitatea stiintifica m-a obligat sa adun atât memoriile, cât si declaratiile si notele informative ale Securitatii. (…) Am hotarât sa nu ocultez acele documente care pot deschide dezbateri si care contin nume de informatori. (…) Prima regula pe care mi-am impus-o a fost publicarea integrala a documentelor, tocmai pentru ca cititorul sa înteleaga cât de cumplita a fost viata carcerala", a încheiat autoarea.
De precizat ca la eveniment a participat, în public, inclusiv episcopul greco-catolic Virgil Bercea.
La finalul evenimentului, doritorii au putut lansa discutii si au fost oferite autografe. Cartea "În sfera tacerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securitatii" cuprinde un studiu introductiv si o colectie de documente si poate fi gasita la libraria R&R de pe strada Vasile Alecsandri.
Sursa: http://www.ebihoreanul.ro