Sâmbătă 18 ianuarie 2020, în sala Orpheum a Facultății de Muzică din cadrul Universitații de Vest Timișoara, doamna preoteasă Lavinia Dragoș și-a susținut teza de doctorat cu titlul: Abordarea fenomenologică a discursului muzical, lucrare coordonată de domnul prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu.

Pe langă cunoscutul profesor și dirijor Romeo Rîmbu, din comisie au mai făcut parte: președintele comisiei prof. univ. dr. Violeta Zonte (Universitatea de Vest Timișoara), prof. univ. dr. Cristian Misievici (Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca), prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu (Universitatea de Muzică din București) și prof. univ. dr. habil. Manuela Mihăilescu (Universitatea de Vest Timișoara).

Lucrarea doctorală Abordarea fenomenologică a discursului muzical se înscrie într-un demers de pregătire a actului interpretativ, din dorința de a ordona și a reda ideile muzicale folosind principiile fenomenologice. Cercetarea are ca obiectiv evidențierea unor aspecte importante ale fenomenologiei ca studiu al esențelor în domeniul muzicii și aplicabilitatea acestei cunoașteri din perspectiva pianistică.

Lavinia Dragos s-a născut la Satu Mare și a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani mai întâi în orașul natal cu Anamaria Manfredi apoi la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera, obținând diploma de licență și masterat. De la 13 ani cântă ca solistă alături de Orchestra „Dinu Lipatti” din Satu Mare, apoi Orchestra „Transilvania” din Cluj Napoca, Orchestra de cameră „Vic” din Barcelona, Orchestra națională din Liban, Camerata regală sub bagheta maeștrilor Pierre Vallet, Jordi Mora, Alexandru Munteanu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscaie, Arthur Arnold, Gheorghe Victor Dumănescu, Shinya Ozaki, Franz Lamprecht atât în țară cât și în străinătate. Este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale de pian și muzică de cameră concertând alături pianista Elizabeth Sombart, violonista Patricia Reimbaud, Cvartetul Arcadia și Cvartetul Regal.

În 2006 întâlnește pianista Elizabeth Sombart și dirijorul Jordi Mora (discipoli ai maestrului Sergiu Celibidache) alături de care descoperă și aprofundează fenomenologia muzicii în cadrul Fundației Resonnance din Elveția. Din 2013 este Director artistic al Asociației Resonnance Romania urmărind susținerea tinerelor talente, promovarea excelenței în muzică și difuzarea muzicii clasice în locuri de suferință (spitale, cămine de bătrâni, orfelinate, penitenciare).