Dublin, 08/03/2013

Liderii Bisericii spun presedentiei irlandeze a Uniunii Europene ca Europa are nevoie de o dimensiune sociala
Comunicat al Consiliului comun irlandez al bisericilor CEC-COMECE
Guvernarea economica europeana are nevoie sa fie moderata de o dimensiune sociala, spun bisericile din Europa. La o întâlnire cu presedentia irlandeza a Uniunii Europene în Dublin din aceasta dimineata (vineri, 8 martie), ei au pus în discutie sensul austeritatii economice care nu include masuri pentru coeziune sociala. Eforturile tintesc la eradicarea saraciei structurale si a inegalitatii ar trebui sa fie luate în considerare atunci când se masoara progresul economic, au continuat ei.
Acesta a fost principalul scop al delegatiei reprezentantilor bisericilor din Irlanda si Europa care s-au întâlnit cu Taoiseach Enda Kenny (Primul Ministru irlandez) la resedinta guvernului. Întâlnirea continua traditia reuniunilor periodice dintre biserici si presedentiile europene.
Într-o întâlnire cordiala si deschisa, delegatia care a reprezentat întregul spectru al traditiilor crestine din Irlanda au ridicat mai multe probleme în atentia presedentiei Irlandelze a UE, incluzând criza sociala si economica din Europa si politica ajutorului de dezvoltare. Taoiseach si ceilalti membri ai delegatiei sale au aratat o sensibilitate pentru aceste preocupari, fapt ce a multumit întreaga delegatie.
Întâlnirea a fost organizata de catre Consiliul Irlandez al Bisericilor în numele Conferintei Bisericilor Europene (CEC) si a comisiei Conferintelor Episcopilor din Uniunea Europeana (COMECE).
Criza sociala în Europa
Delegatia a subliniat consecintele sociale ale crizei economice puternice din Uniunea Europeana si a declarat ca respectivele consecinte erau evidente în toate parohiile tuturor bisericilor si reprezentau o preocupare cheie pentru Bisericile de la nivel local, regional si national. Bisericile irlandeze erau în mod special preocupate de impactul austeritatii asupra generatiilor prezente si viitoare si asupra celor mai vulnerabili din societate.
În timp ce au acceptat faptul ca ocupatia si crearea de locuri de munca în Europa este una dintre principalele cerinte pentru a depasi criza, bisericile au subliniat numarul din ce în ce mai mare a angajatilor saraci. Eu ai cerut o zi de odihna saptamânala comuna pe care au descris-o ca fiind un semn clar si vizibil pentru reconcilierea vietii personale, familiale si profesionale si care trebuia inclusa în directivele revazute ale timpului de munca.
Ei au facut de asemenea un apel pentru o mai mare participare a societatii civile, a partenerilor sociali si a actorilor sociali în a împartasi Programele Nationale de Reforma, Rapoartele sociale nationale si Recomandarile specifice tarii.
Politica de ajutor de dezvoltare
Delegatia a subliniat ca ajutotorul de dezvoltare continua sa transforme vietile si a subliniat importanta faptului ca statele member ale Uniunii Europene sa se reangajeze pentru a atinge la tintele de ajutor de dezvoltare din 2015. Oricum, bisericile au vorbit despre nevoia de a utiliza ajutorul de munca în vederea unei posibilitati în care tarile sa nu mai aiba nevoie de ajutor. Pentru a ajunge la acel punct autoritatile au nevoie în dezvoltarea tarilor de capacitatea de a strânge suma corecta din taxe de la companiile multinationale care opereaza pe teritoriul lor. Întarirea capacitatii pentru autoritatile care se ocupa de sursele de buget din aceste tari este importanta dar este crucial sa se rezolve problema legilor bancare si regulilor financiare care fac astfel încât sa se întâmple acest lucru, a mai spus grupul.
Subliniind negocierile de succes recente referitoare la regulile bancare din Europa completate în timpul prezidentei irlandeze, reprezentantii bisericilor au chemat la negocieri mai puternice pe urmatoarele teme:
– Apararea întelegerii referitoare la reforma bancara (CRD) între Consiliu, Parlament si Comisie;
– Includerea unei clauze puternice de revizuire în directivele bancare si de transparenta care sa permita includerea unor sectoare adiacente si o informatie mai detailata similara în conformitate cu cea decisa în întelegere cu reforma bancara;
– Pregatirea rezolvarii problemei impactului periculos a cresterii taxelor;
– Implementarea recomandarii catre tarile OECD continut în raportul bancar din 2011 OECD/IMF/UN/Banca mondiala care sprijina dezvoltarea mai eficienta a sistemului de taxe spre a conduce la o analiza aprofundata a politicii de taxa interne care sa asigure ca nu exista consecinte negative pentru tarile în curs de dezvoltare.
Membrii delegatiei
• Arhiepiscopul Michael Jackson, Biserica Irlandei (Anglicana) Arhiepiscop de Dublin si primat al Irlandei;
• Rev. Fr. Godfrey O'Donnell, Presedintele Consiliului irlandez al bisericilor si liderul Bisericilor Ortodoxe;
• Episcopul William Crean, Episcop de Cloyne;
• D-na Gillian Kingston, Lider laic al Bisericii Metodiste din Irlanda;
• Dr. Nicola Rooney, Consiliul pentru justitie si pace al Conferintei Episcopale Irlandeze;
• Dr. Kenneth Milne, Coordonatorul grupului de implicare europeana, Consiliul irlandez al bisericilor/Reuniunea inter-ecleziala irlandeza;
• Mervyn McCullagh, Director executiv, Consiliul Irlandez al bisericilor/Reuniunea inter-ecleziala irlandeza;
• Rev. Frank-Dieter Fischbach, CEC – Comisia de biserica si societate;
• Fr. Patrick Daly, Secretar general al COMECE;
• Michael Kuhn, Vice Secretar general al COMECE.
Întâlnirea a avut loc conform prevederilor art. 17 al tratatului UE care stabileste un dialog periodic între biserici si Uniunea Europeana.

Persoana de contact:

Johanna Touzel,

purtator de cuvânt COMECE

johanna.touzel@comece.eu

Tel+32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.